Ministarka Đedović: Japanska agencija JICA zainteresovana da finansira izgradnju RHE Bistrica

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Beograd, 23.01.2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Djedovic Handanovic sastala se danas u Vladi Srbije sa ambasadorom Japana u Srbiji Akirom Imamurom sa kojim je razgovarala o zajednickim projektima u oblasti energetike i zastite zivotne sredine. (BETAPHOTO/MRE SRBIJE/Dragana Stjepanovic)
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je Japanska međunarodna organizacija za saradnju (JICA) zainteresovana da finansira projekat izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) “Bistrica”, ali i druge energetske projekte, saopštilo je to Ministarstvo.

“RHE Bistrica je ključan energetski objekat za snabdevanje električnom energijom, koji će omogućiti priključenje novih kapaciteta iz čiste energije i bolje balansiranje varijabilnim izborima energije. Japanska međunarodna organizacija (JICA) je zainteresovana da finansira ovaj projekat, kao i brojne japanske kompanije koje imaju znanje i najsavremeniju tehnologiju za ovakva postrojenja”, rekla je Đedović Handanović u razgovoru sa ambasadorom Japana u Beogradu Akirom Imamurom.

Dodala je da je ova godina važna za završetak tehničke dokumentacije za tu hidroelektranu, da je završena Studija izvodljivosti, koja je sagledala sve ekonomske parametre i koristi, a procena je da će izgradnja tog postrojenja koštati više od milijardu evra.

Podsetila je da su u toku završni radovi na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani “Nikola Tesla A” (TENT A), koji se izvode uz finansijsku podršku japanskih partnera.

“Projekat odsumporavanja dimnih gasova u TENT A je jako važan za unapređenje kvaliteta života građana koji žive u Obrenovcu, Beogradu i okolini s obzirom da će se puštanjem u rad postrojenja emisije sumpor dioksida smanjiti za oko 10 puta”, istakla je Đedović.

Prema njenim rečima, time je pokazano da EPS može da ima značajnu ulogu u cirkularnoj ekonomiji u zemlji, imajući u vidu da će se iz postrojenja proizvoditi gips kao nusproizvod, koji se može koristiti u građevinskoj industriji.

Država će, kako je rekla, do početka međunarodne izložbe “Ekspo 2027”, uložiti u energetski sektor više nego “ikada ranije”, kao i da će biti završiti brojni projekti u energetici, među kojima su gasna interkonekcija sa Severnom Makedonijom, naftovod Srbija-Mađarska, vetropark Кostolac, a predviđena su i velika ulaganja u jačanje kapaciteta prenosne i distributivne mreže.

“Stepen realizacije projekta odsumporavanja na TENT A je 98 odsto i u narednim mesecima očekujemo puštanje u probni rad ovog postrojenja. Uverena sam da ćemo tom prilikom imati posetu japanske delegacije na visokom nivou, sa kojom ćemo razgovarati o nastavku saradnje u energetskom sektoru”, rekla je ona.

Ambasador Imamura ukazao je na višegodišnje kvalitetne odnose dve zemlje i podržao novi investicioni plan Srbije koji treba da omogući razvoj privrede, modernizaciju i tranziciju ka zelenoj ekonomiji, u čemu Japan može da da značajan doprinos.

On je iskazao zadovoljstvo što postoji zainteresovanost obe strane za saradnju u izgradnji i finansiranju RHE Bistrica, kao i drugim energetskim projektima i da je tehnologija skladištenja energije veoma razvijena u Japanu.

“Japanske kompanije su spremne da podele znanje i iskustvo sa srpskim energetskim kompanijama u izgradnji novih kapaciteta iz OIE, balansiranju i skladištenju energije, što je danas od velike važnosti za energetski sistem”, rekao je on.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x