Ministarka Grujičić: Nije tačno da je Kosta K. rekao ono što se pojavljuje u medijima

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS/RTS
Podelite vest

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić izjavila je danas da se u medijima objavljuju notorne laži o dečaku Kosti K. koji je počinio masovno ubistvo pre tri meseca u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

“Odlično znam kakav je protokol ulaska na kliniku u kojoj se on leči, kao i u njegovu sobu, i tvrdim da je apsolutno nemoguće da je on rekao sve ono što se pojavljuje u medijima kao da su njegove reči. To su mi potvrdile kolege lekari”, rekla je Grujičićeva za list Politika.

Ona je apelovala na novinare “da više ne objavljuju ništa o njemu, jer on treba da bude, zbog raznih objava i lajkovanja na društevnim mrežama, zaboravljen”.

“Lekciju smo naučili i nikad više ne smemo da dozvolimo da se tako nešto dogodi. Ko je zatajio u tom slučaju, roditelji ili sistem, to će struka reći. Ono što mi možemo jeste da izvučemo pouke i da sprečimo da se tako nešto ponovi”, rekla je Grujičić.

Ona je navela da je “jasno da ne postoji ni bezbednosna agencija, ni vojska, ni obaveštajana služba koja može da predvidi da dete od 13 godina uđe u školu i pobije svoje drugove, po mom mišljenju, to je nepredvidivo”.

Učenika Kosta K. je 3. maja ubio devet đaka i čuvara škole.


Ministarka zdravlja izjavila je i da će se u predlogu izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju staviti da lekar opšte prakse može da odobri bolovanje do 30 dana, umesto 15 kako je prethodno najavila.

Rekla je da  je juče zvao predsednik države Aleksandar Vučić i “pružio joj podršku, ali je rekao da ipak misli da bi za početak to trebalo da bude 30 dana”.

“Problem je što eBolovanje kasni i što mi još uvek nemamo tu mogućnost elektronske kontrole bolovanja, odnosno ko otvara, pod kojom dijagnozom, kada kako. Takođe spremam još jedan zakon – o medicinskoj dokumetaciji, pa kad to sve bude elektronski videćemo brzo i jasno ko pod kojim dijagnozama otvara duža bolovanja”, rekla je Grujičić, za TV Pink.

Ona je naglasila da “niko nije čuo ostatak rečenice”, kad je najavila skraćenja bolovanja, osim ako odobri Komisija, da su izuzeti maligni bolesnici, sveže operisani pacijenti kojima je potreban oporavak da im zaraste ožiljak, invalidi i trudnice.

Kako je dodala, za njih ostaje da lekar opšte prakse može da im odobri do 60 dana bolovanja, kako sad zakon predviđa.

“Krajnje je vreme da se uvede red. Sad ćemo ići na mesec dana pa ćemo videti kako to funkcioniše. Mnogi ljudi ne znaju kako zdravstveni sistem funkcioniše a daju sebi za pravo da ga komentarišu”, rekla je Grujičić.

Ona je dodala da je za neverovati kakvi slučavi postoje, “imate ljude koji su po zakonu na bolovanjima po sedam godina – jer malo bolovanje, pa malo na ovo, pa na drugu dijagnozu, onda idu na godišnji odmor i tako dalje”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x