Ministarka Grujičić: U nekom od ministarstava uskoro kancelarija ili uprava za retke bolesti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS/RTS
Podelite vest

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić izjavila je danas da bi uskoro u okviru nekog od ministarstava trebalo da bude formirana kancelarija ili uprava za retke bolesti.

“Mi smo predložili u našem, ali smo ostavili udruženjima pacijeanta sa retkim bolestima da odluče gde im je lakše i gde će više moći da utiču na određene odluke vlasti”, rekla je ministarka Grujičić za televiziju Pink.

Prema njenim rečima, većina zahteva tih udruženja nije vezana za lekove, jer su oni obezbeđeni, već za socijalna davanja “koja su zaista minimalna”.

“Republička stručna komisija za retke bolesti je razgovarala sa tim ljudima i zaista smatra da im treba izaći u susret. To zaista državu neće koštati ni približno koliko lekovi”, kazala je ona.

Ministarka je podsetila da su na listu lekova došli lekovi koji su u Srbiji nekada bili nedostupni i naglasila da su domaći stručnjaci prepoznati kao neko ko može da daje te inovativne terapije.

Govoreći o nedavno usvojenom rebalansu budžeta, kojim je izdvojeno dodatnih 3,9 milijardi dinara za retke bolesti i lečenje u inostranstvu, Danica Grujičić je kazala da je tu toku transfer novca prema Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) koji je zadužen za nabavku lekova.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x