Ministarstvo čestitalo dan rođenja bana Josipa Jelačića, praznik hrvatske zajednice u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Na fotografiji Ivica Dacic, Andrej Plenkovic.(BETAPHOTO/HINA/Admir BULJUBASIC)
Podelite vest

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog čestitalo je danas pripadnicima hrvatske zajednice i njihovim institucijama nacionalni praznik Hrvata u Srbiji – 16. oktobar, dana rođenja bana Josipa Jelačića.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, “reč je o jednom od četiri praznika Hrvata koji, prema Zakonu o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, praznuju pripadnici hrvatske zajednice u Srbiji”.

“Ban Josip Jelačić rođen je u Petrovaradinu 16. oktobra 1801. godine. Njagovo društveno i političko delovanje kao bana Trojedine Кraljevine imalo je brojne pozitivne posledice ne samo za Hrvate nego je bilo blagotvorno i po srpski narod te predstavlja svetlu tačku u odnosima Srba i Hrvata i zaslužuje zajedničko dostojno poštovanje”, navodi se u saopštenju.

Podseća se da je “deo rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, zahvaljujući finansijskoj podršci državnog vrha na čelu sa tada predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, otkupljen i 2020. godine darovan Hrvatskom nacionalnom vijeću na korištenje”.

U Srbiji, prema popisu iz 2022. godine, živi 39.107 Hrvata, a status nacionalne manjine, budući da su u vreme socijalističkog društvenog uređenja imali status konstitutivnog naroda, stekli su usvajanjem Zakona o manjinama iz februara 2002. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x