Ministarstvo kulture: Kulturna baština na teritoriji Kosova i Metohije svakodnevno ugrožena

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja
Podelite vest

Ministarstvo kulture saopštilo je danas da i 19 godina nakon pogroma nad Srbima na Кosovu i Metohiji, kulturna baština na toj teritoriji je svakodnevno ugrožena.

U saopštenju povodom sećanja na 17. mart 2004. i pogrom nad Srbima, ministarstvo navodi da je kulturna baština na Кosovu i Metohiji svakodnevno ugrožena skrnavljenjem, uništavanjem i falsifikovanjem, kao i da je na delu kontinuirana zloupotreba srpskog kulturnog i crkvenog nasleđa.

Ministarstvo kulture podseća da je u martovskom nasilju proterano više od 4.000 Srba, uništeno je ili oštećeno 35 srpskih crkava i manastira od kojih polovinu čine zaštićeni spomenici kulture, među njima su i manastir Devič, manastir Svetih arhangela u Prizrenu, crkva Bogorodice Ljeviške i crkva Svetog Đorđa u Prizrenu, crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici.

Nestalo je ili uništeno više od deset hiljada fresaka, ikona, putira, odeždi, kao i crkvenih knjiga venčanih i krštenih. U crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, zapaljenoj iznutra, oskrnavljen je oltarski prostor, časna trpeza razbijena, a njen živopis od neprocenjive vrednosti, među kojima su freske iz 13. veka, oštećen.

U saopštenju se podseća da su 2006. godine manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka patrijaršija i crkva Bogorodice Ljeviške zbog nestabilne bezbednosne situacije i stalnog ugrožavanja, upisani na Listu svetske baštine u opasnosti, na kojoj se i dalje nalaze.

Međunarodna organizacija Evropa Nostra svrstala je manastir Visoki Dečani na prvo mesto na listi od sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi za 2021. godinu, dodaje ministarstvo.

Iz ministarstva su apelovali na sve međunarodne organizacije koje se zalažu za zaštitu kulturnog nasleđa da “sa velikom pažnjom i u skladu sa istorijskim činjenicama, međunarodnim pravom i stručnim kriterijumima” doprinesu očuvanju kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x