Ministarstvo odbrane: Neutemeljene ocene da je nabavka francuskih aviona kršenje vojne neutralnosti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ministarstvo odbrane RS
Podelite vest

Ministarstvo odbrane odbacilo je danas kao “neutemeljene i nekompetentne” ocene da nabavka višenamenskih borbenih aviona “Rafal” iz Francuske, predstavlja kršenje vojne neutralnosti Srbije i približavanje NATO paktu.

U saopštenju ministarstva se navodi da se proklamovana vojna neutralnost odnosi “pre svega na opredeljenje Republike Srbije da ne pristupa niti jednom postojećem vojnom savezu te da sve odluke o pitanjima svoje odbrane donosi samostalno i da za njih preuzima punu odgovornost”.

“Srbija je u proteklih nekoliko godina realizovala niz nabavki savremenih letelica, raketnih sistema PVO, radara, borbenih vozila, elektronskih sistema i drugih sredstava od raznih zemalja uključujući Rusiju, Kinu, SAD, Španiju i Francusku. Svaka od navedenih nabavki sprovedena je isključivo prema zahtevima Generalštaba Vojske Srbije kao najvišeg stručnog štabnog organa koji je svoje procene zasnovao na potrebama naših jedinica, taktičko-tehničkim karakteristikama i kvalitetu naoružanja i vojne opreme koji se mogu nabaviti na svetskom tržištu”, piše u saopštenju.

Dodaje se da “niti jedna” od tih nabavki, kao ni najavljena nabavka aviona iz Francuske, “nije niti može da predstavlja akt nepoštovanja vojne neutralnosti Republike Srbije, već je isključivo čin državničke, patriotske i profesionalne odgovornosti za odbranu zemlje i bezbednost svih naših građana”.

“Reč je o jednoj od najsavremenijih letelica tog tipa na svetu čiji će ulazak u naoružanje Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane obezbediti dugoročnu zaštitu vazdušnog prostora Republike Srbije i doprineti sveukupnoj bezbednosti naše zemlje i građana”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče, tokom zvanične posete Parizu, da je dogovorena nabavka 12 aviona “Rafal” za potrebe Vojske Srbije a da bi ugovor trebalo da bude potpisan za dva meseca, u prisustvu predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x