Ministarstvo odbrane: Vučević dodelio vojne spomen-medalje verskim službenicima Vojske Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Ministar odbrane Miloš Vučević dodelio je, na predlog načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, vojne spomen-medalje za doprinos sistemu odbrane najzaslužnijim verskim službenicima povodom 12. novembra – Dana verske službe, saopšteno je danas.

Vučević je, sa načelnikom Generalštaba i patrijarhom srpskim Porfirijem, prisustvovao svečanoj akademiji povodom obeležavanja desetogodišnjice obnove verske službe u Vojsci Srbije, u beogradskom Domu Vojske.

Govoreći o značaju i istorijatu verske službe, načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba brigadni general Savo Iriškić istakao je da je ta služba u Vojsci Srbije utemeljena na Zakonu o Vojsci Srbije.

“Ovim Zakonom omogućeno je elementarno ljudsko pravo, sloboda ispovedanja vere pripadnika naše vojske, a propisivanjem Uredbe o vršenju verske službe u Vojsci Srbije 2011. godine, omogućeno je praktikovanje vere unutar vojne organizacije. Istorija obnovljene verske službe u Vojsci Srbije počinje 1. avgusta 2013. godine kada su u strukture Ministarstva odbrane i Vojske Srbije stupili prvi vojni sveštenici”, rekao je Iriškić.

Dan verske službe praznuje se u znaku sećanja na 1839. godinu, kada je prvi put definisano vršenje verske službe u vojsci, donošenjem Vojnog zakona Kneževine Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x