Ministarstvo poljoprivrede: Stekli se uslovi da se afrička kuga svinja odjavi u deset opština

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, Foto: Pixabay/borevina
Podelite vest

Operativni štab za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS) ocenio je da su se, na osnovu sprovedenog nadzora, stekli uslovi da se ta bolest tokom ove nedelje odjavi na području 10 opština, u 28 žarišta.

Prema poslednjem izveštaju iznetom na sednici Štaba, kako je navedeno na sajtu Ministarstva poljoprivrede, posle jučerašnje sednice kojom je predsedavala ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, potvrđeno je prisustvo AKS na jednoj velikoj farmi, ali “zahvaljujući brzoj intervenciji nadležnih službi na terenu preduzete su sve mere”.

“Od ukupno 20.000 svinja na farmi, u svim objektima i sobama u kojima je utvrđen virus hitno je eutanazirano 796 grla, a uginule su 302 svinje”, navedeno je na sajtu.

Dodaje se da su biosigurnosne mere na farmi na visokom stepenu, a unutrašnja organizacija poslova i radne snage je odvojena za svaki objekat pojedinačno čime se smanjuje mogućnost prenošenja virusa unutar farme.

Na sednici je zaključeno da se u kontrolu uključi i inspekcija zaštite životne sredine, koja bi dodatno kontrolisala ispuste iz velikih klanica, priobalje reka i deponije.

Osim toga zaključeno je, na predlog Vesne Milićević iz Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije, da ta institucija dostavi konkretne podatke o slučajevima zloupotrebe i kršenja propisa veterinarskih službi, kao i da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dostavi podatke od lokalnih samouprava o licima koja će biti u regionalnim i lokalnim kriznim centrima, kao i spisak svih manifestacija koje će biti održane.

Do sada je, kako je navedeno, u 1.860 gazdinstava na teritoriji 45 opština, u 14 upravnih okruga (Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački, Mačvanski i Grad Beograd) potvrđeno 2.236 slučaja AKS kod domaćih svinja, od čega je 2.181 uginulih svinja.

U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 30.045 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x