Ministarstvo prosvete: Izmenjen pravilnik o postupanju škola u kriznim situacijama

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: V.P.
Podelite vest

Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da je izmenjen i dopunjen Pravilnik o Protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, u cilju unapređivanja postupanja škola u oblasti zaštite od nasilja i reagovanja u kriznim situacijama.

U saopštenju Ministarstva se navodi da se najznačajnija izmena odnosi na uvođenje procedura postupanja zaposlenih u kriznim situacijama.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović objasnila je da su se zaposleni u školama, u postupanju u kriznim situacijama, do sada vodili Priručnikom, koji je definisao određene krizne situacije i preporuke za postupanje zaposlenih.

“Međutim, nakon tragičnih majskih događaja neophodno je bilo precizirati i formalizovati postupanje, definisati nove situacije i unaprediti procedure postupanja u kriznim situacijama”, navela je ona.

Pravilnikom je predviđeno da škole imaju Tim za krizne događaje, koji je podtim, odnosno deo Tima za zaštitu od nasilja, kao i program postupanja ustanove u kriznim događajima, koji se izrađuje kao obavezni i sastavni deo programa zaštite od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

“Definisane su krizne situacije koje na direktan ili indirektan način mogu pogoditi školsku zajednicu, kao i koraci postupanja u vreme i nakon kriznog događaja. Jasno je definisana uloga članova Tima za krizne situacije, kao i uključivanje i saradnja sa drugim institucijama i ustanovama iz spoljašnje mreže zaštite (policija, hitna pomoć, vatrogasci, zdravstveni i socijalni sistemi i dr.)”, piše u saopštenju.

Đukić Dejanović je kazala da tako precizirano postupanje i uloge omogućavaju bolje reagovanje, izvesnost i jednoobraznost postupanja ustanova.

Dodala je da je pojačana i uloga Tima za zaštitu od nasilja, koji sada može procenjivati da li je neophodno da se tokom trajanja vaspitno-disciplinskog postupka učenik udaljava iz škole, što u skladu sa novom merom iz Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, iznosi najkraće pet radnih dana, a najduže do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka.

Precizirano je i postupanje u situacijama kada učenici vrše bilo koji oblik nasilja prema zaposlenima, zbog kojeg se sada uvek primenjuju mere i aktivnosti propisane za treći, najozbiljniji nivo vršnjačkog nasilja.

“Izmene Pravilnika o postupanju u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje dodatni akcenat stavljaju na preventivne aktivnosti u školi koje uključuju i roditelje i zaposlene, obavezu stručnog usavršavanja zaposlenih, ali i bolje planiranje programa zaštite na osnovu analize stanja, aktuelnih potreba škola i evaluacije rezultata prethodnog programa zaštite, što je preporuka Državne revizorske institucije. Pojedine izmene se odnose na preciziranje postupanja u situacijama digitalnog nasilja i situacijama sumnje ili saznanja o trgovini ljudima”, piše u saopštenju.

Precizira se i da su u izradi tog podzakonskog akta, pored nadležnih institucija, bili uključeni i predstavnici reprezentativnih sindikata, strukovnih udruženja psihologa i pedagoga, kao i stručna javnost.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x