Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo krivičnu prijavu zbog nesreće u rudniku ‘Soko’

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je podnelo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu protiv 14 osoba jer ih smatra odgovornim za nesreću u rudniku “Soko”, kada je osam rudara poginulo i 20 povređeno, kao i da je dostavilo sav materijal kojim raspolaže.

“Smatramo da su odgovorni jer se izvođenje radova vršilo na osnovu neispravne i nevažeće dokumentacije, za nečinjenje ili činjenje suprotno propisima u noći kada je došlo do nesreće u rudniku ‘Soko'”, navela je državna sekretarka u tom ministarstvu Jovanka Atanacković u pisanoj izjavi.

Takođe, ministarstvo “smatra da postoje indicije da su naručili izradu Tehničkog rudarskog projekta na osnovu dopunskog i glavnog rudarskog projekta za koje nisu imali odobrenja resornog Ministarstva ili su odobrenja istekla”, kao i da je “vršena tehnička kontrola koja nije proverila sve činjenice i koja je tvrdila da odobrenja postoje, iako ih nije bilo”.

“Tužilaštvu su predate sve informacije sa dokumentacijom i audio zapisima kojima ministarstvo raspolaže o nesreći u rudniku ‘Soko’, uključujući i zapisnik rudarske inspektorke, jer želimo da se još jednom ispitaju sve okolnosti i da bi se utvrdila istina o nesreći”, naglasila je Atanacković.

Ona je navela da je ministarstvo o sadržaju krivične prijave informisalo i Republičko javno tužilaštvo u Beogradu “jer smatramo da najviše instance treba da ispitaju sve činjenice”.

Ministarka Zorana Mihajlović najavila je nedavno da će biti podneta krivična prijava za teško delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x