Ministarstvo rudarstva i energetike: Solarni paneli na mreži za 20 dana

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Pixabay.com (ilustracija)
Podelite vest

Za priključenje solarnih panela na mrežu, uz ispravnu dokumentaciju i prethodno pravilno povezivanje, danas je potrebno oko 20 dana, rekla je državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Srbije Jovanka Atanacković.

Ona je, kako je navedeno u saopštenju tog Ministarstva, rekla da je Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) i izmenama podzakonskih akata, procedura sticanja statusa kupca proizvodjača bitno pojednostavljena.

“Umesto nekadašnjih više od 20 koraka, za koje je bilo potrebno više od godinu dana, danas je za priključenje solarnih panela na mrežu, uz ispravnu dokumentaciju i prethodno pravilno povezivanje, potrebno oko 20 dana”, rekla je Atanacković.

Dodala je da će Ministarstvo, zajedno sa energetskim subjektima nastaviti da radi na tome da se taj rok dodatno skrati do kraja godine, sa ciljem da se čitava procedura može završiti u roku od pet dana, elektronski.

Postupak je, kako je rekla, prema ranijim propisima predvidjao izradu Idejnog rešenja, pribavljanje Uslova za projektovanje i priključenje u Elektrodistribuciji, Lokacijske uslove, izradu projekata za gradjevinsku dozvolu i Rešenje o odobrenju izvodjenja radova ili Gradjevinske dozvole, komisiju za tehnički pregled, i druga odobrenja, kao i upotrebnu dozvolu.

“Danas ništa od toga nije potrebno, već je sve pojednostavljeno i u skladu sa novom regulativom, gradjani grade solarno postrojenje na sopstvenom objektu samo uz obavezu pribavljanja Izjave izvodjača radova sa potvrdom odgovornog izvodjača radova da su uredjaji, instalacije i merno mesto ispravni i izvedeni u skladu sa propisima i standardima”, rekla je Atanacković.

Nakon postavljanja solarnih panela, kako je rekla, licencirani inženjer pregleda instalacije, i daje izjavu da su uredjaji, instalacije i merno mesto ispravni i izvedeni u skladu sa propisima i standardima, a zatim se gradjanin obraća
snabdevaču radi zaključenja ugovora o potpunom snabdevanju sa Elektroprivredom Srbije.

Po zaključenju ugovora, snabdevač, kako je rekla, bez odlaganja obaveštava Elektodistribuciju o zaključenom ugovoru. U roku od pet dana operator sistema je dužan da pristupi povezivanju solarnih panela na sistem. Kada dodju ovlašćena lica
Elektrodistribucije, gradjani su dužni da na licu mesta dostave izjavu odgovornog izvodjača radova da je ugradnja izvršena u skladu sa tehničkim pravilima struke.

Pošto se uvere da je ugradnja, naročito priprema mernog mesta ispravna, ovlašćena lica povezuju panele na mrežu i upisuju kupca-proizvodjača u registar. Rezultat pojednostavljene procedure je, kako je rekla Atanacković, da do 4. jula ima 64 fizička i osam pravnih lica upisano u registar kupaca-proizvodjača, a ukupna instalisana snaga kojom raspolažu svi kupci-proizvodjači iznosi 2,15 MW.

Prema podacima JP EPS Snabdevanje i Elektrodistribucije Srbije podneti su zahtevi za zaključenje ugovora i priključenje još 25 MW.

Ministarstvo rudarstva i energetike nastavlja da, kako je navedeno, radi na iznalaženju mogućnosti kako bi račun za kupca proizvodjača bio još manji, pa je u tom smislu, angažovana Svetska banka koja priprema analizu nacionalnog regulatornog okvira za sistem naplate računa za kupca-proizvodjača.

Nakon završene analize biće predložene mere kako bi se računi dodatno smanjili, navedeno je u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x