Ministarstvo za brigu o porodici: U prvoj polovini godine rođena 521 beba više nego lane

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

 Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju saopštilo je da je u prvoj polovini ove godine rođena 521 beba više nego prošle godine u istom periodu i da to govori o rezultatima rada na unapređenju podrške porodici.

Na javnoj debati “Podrška porodici za podsticajno roditeljstvo u ranom razvoju dece”, organizovanoj u okviru “Dečje nedelje”, državna sekretarka Milka Milovanović Minić izjavila je da je Ministarstvo u kratkom jednoipogodišnjem mandatu unapredilo zakonodavne okvire podrške porodici kroz povećanje finansijskog davanja u Zakonu o finansijskoj podršci porodici s decom, a da su u pripremi izmene Porodičnog zakona.

Ona je posebno naglasila značaj novog Pravilnika o hraniteljstvu.

“Srbija ima dugu tradiciju hraniteljstva kao najznačajnijeg oslonca roditeljima i biološkoj porodici u krizi, a koliko je to značajan resurs govori i podatak da je u hraniteljskim porodicama trenutno gotovo 5.000 dece od čega 1.000 njih sa složenim zdravstvenim problemim”, rekla je Milovanović Minić.

Psiholog i samostalni savetnik u Ministarstvu za brigu o prodici i demografiju Vesna Tekić navela je da je hraniteljstvo vid podrške disfunkcionalnoj porodici i da se, kad god je to moguće, u takvim situacijama kao hranitelji angažuju srodnici dece.

Кad je reč o ranom razvoju dece, učesnici debate među kojima su bili stručnjaci u oblasti prava deteta, studenti i predstavnici “Mreže organizacija za decu Srbije” (MODS) potencirali su da je za razvoj dece presudna ljubav, pažnja i posebno odnos roditelja i detata, koji se mora zasnivati na bezuslovnom prihvatanju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x