Mišćević: Ni Srbija ni EU nisu izgubili strpljenje jedna za drugu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević je večers ocenila da ni Srbija, ni EU nisu izgubile strpljenje jedna za drugu.

Neotvaranje poglavlja govori da ne napredujete u samom pregovaračkom procesu, ali to nije ocena napretka u EU integracijama, rekla je Mišćević za televiziju Insajder.

Ona je, govoreći o francusko-nemačkom predlogu za pregovore Beograda i Prištine, kazala da u njega nije imala uvid, ali da je najvažnije da je Srbija spremna na razgovor i kompromis.

Komentarišući navode da je srpski bezvizni režim ugrožen, Miščević je navela da su pravila vizne liberalizacije utvrđena pre više od deceniju, 2009. godine.

“Tada je vrlo jasno naznačeno da ukoliko ima prekršaja u odnosu na korišćenje bezviznog režima ili se konstatuje greška Srbije u nekom od tih elemenata, da se onda može pokrenuti mehanizam koji bi okrenuo proces i uveo Srbiji ili bilo kojoj drugoj državi regiona vize”, navela je ona.

Istakla je da srpski bezvizni režim “nije nikada i ni u jednom momentu” ugrožen činjenicom da nije urađen dovoljan posao ili da građani u velikoj meri nelegalno koriste ovu mogućnost.

Prema njeni rečima,  do toga je došlo zbog nečega što je poslednjih godinu i po dana konstatovano kao veliki problem, a to je “migratorni talas“.

Govoreći o padu podrške građana Srbije članstvu u EU, koje pokazuje istraživanje IPSOS-a, Miščević je rekla da resorno ministarstvo nema informacije o tolikom padu.

“Upravo smo završili najnovije istraživanje javnog mnjenja, rađeno u drugoj polovini decembra, i procenat onih koji su za članstvo Srbije na referendumskom pitanju je 43 odsto”, kazala je ona.

Prema njenim rečima, nikada nije postojala ogromna podršku procesu integracija, “u najboljim periodima je oko 60 ili 62 odsto, a nikada nije bilo više od 30 odsto onih koji su protiv.”

Upitana zašto Srbija kasni sa primenom medijske reforme, Miščević je rekla da je potrebno vreme, jer su nekad strategije pune entuzijazma, ali više od onoga što stvarno morate da uradite.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x