Mladenčići su simbol srećnog i slatkog života mladih bračnih parova

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Printscreen Youtube/Lako je kuvati
Podelite vest

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svetih 40 mučenika Sevastijskih, u narodu poznat kao Mladenci.

Na venčanjima u crkvi, na glave mladenaca stavljaju se venci koji imaju trostruku simboliku, carski venci  znače da je svaki čovek car u svojoj kući, mučenički venci, jer u braku treba podnositi žrtve i venci besmrtne slave, u Hristovom carstvu.

Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika, mladića, jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i verovali su u Isusa Hrista.

Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu. Ubrzo su izvedeni pred vojni sud. Pogubljeni su bacanjem u jezero nadomak grada.

Današnji dan proslavljavju mladi parovi u prvoj godini braka, to jest oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.

Na taj dan mladencima dolaze gosti sa poklonima, a mlade domaćice spremaju posluženje.

Žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom i nude deci i svima koji dođu u kuću.

Posećivanje mladenaca i donošenje poklona, običaj je modernih dana, koji je nastao u gradu, ali ga je i selo veoma brzo prihvatilo. Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali ipak tog dana u goste dolazi samo najuža porodica i prijatelji.

Inače, Mladenci uvek padaju u vreme posta, tako da i hrana koja se sprema toga dana mora biti posna zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x