Mladi iz Srbije mogu da se prijave za besplatne karte za putovanje Evropom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Eurodesk Italy printscreen
Podelite vest

Evropska komisija je objavila poziv za besplatnu železničku kartu za putovanje Evropom na koji mogu da se prijave i mladi iz Srbije.

Prijave za učešće u inicijativi Otkrijte EU (DiscoverEU) trajaće do 29. marta, a besplatnu propusnicu dobiće 35.000 izabranih kandidata.

Poziv je otvoren za mlade rođene od 1. jula 2004. do 30. juna 2005. iz zemalja članica EU i država uključenih u program Erazmus+, kao što su Srbija, Severna Makedonija, Island, Lihtenštajn, Norveška i Turska, saopštila je Komisija.

Zainteresovani treba da se prijave putem Evropskog portala za mlade, da odgovore na pet pitanja iz kviza o EU i drugim inicijativama EU za mlade i na još jedno dodatno pitanje.

Izabrani kandidati će moći da putuju Evropom najviše 30 dana, u periodu od 15. juna 2023. do 30. septembra 2024.

“Ovogodišnji učesnici će moći da otkriju novu rutu evropskog Bauhausa, pokrenutu u januaru 2023, čiji je cilj da inspiriše mlade u odabiru svojih destinacija i podigne svest o važnosti zajedničkog stvaranja ‘lepe, održive Evrope'”, navodi se u saopštenju EK.

Učesnici će takođe moći da iskoriste inicijative pokrenute tokom 2022, Evropske godine mladih, kao što je Kulturna ruta inicijative Otkrijte EU, koja kombinuje različite destinacije i kulturne grane, uključujući arhitekturu, muziku, likovnu umetnost, pozorište, modu i dizajn.

Dobitnici propusnice će moći da posete Evropske prestonice kulture, mesta koja su na Uneskovoj listi svetske baštine, lokacije s oznakom evropske baštine ili mesta koja su dobila nagrade za pristupačnost grada.

Takođe će moći da koriste karticu za popuste sa više od 40.000 popusta za javni prevoz, kulturne i sportske događaje, smeštaj, hranu i druge usluge dostupne u zemljama koje ispunjavaju uslove.

Nacionalne agencije za program Erazmus+ će imati informativne sastanke sa izabranim kadidatima kako bi ih pripremili za putovanje, a osobe s invaliditetom ili zdravstvenim problemima će dobiti dodatnu podršku i pratnju na putovanju.

Inicijativa Otkrijte EU je pokrenuta u junu 2018. i uključena je u novi program Erazmus za period od 2021. do 2027.

Propusnice za putovanja je od 2018. dobilo 212.700 osoba, a prijavilo se gotovo 916.000 kandidata. Prema poslednjem istraživanju sprovedenom posle putovanja, 72 odsto kandidata je reklo da je prvi put putovalo vozom izvan svoje zemlje, a za mnoge je to bilo prvo putovanje bez roditelja ili drugih odraslih.

Većini učesnika putovanje je pomoglo da se više osamostale, da se upoznaju s drugim kulturama i evropskom istorijom, kao i da poboljšaju znanje stranog jezika, navodi se u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x