Modernizacija Luke Novi Sad pokretač razvoja Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović prisustvovao je danas započinjanju radova na izgradnji novog vertikalnog keja, kontejnerskog terminala i silosa za žitarice u Luci Novi Sad.

Momirović je rekao da je u cilju daljeg razvoja Luke Novi Sad, ali i ukupne naše privrede, uspostavljena saradnja sa kompanijom „DP World“, jednim od najvećih lučkih operatera u svetu, poručivši da se tu nećemo zaustaviti.

Opredeljeno je više od pola milijarde evra za investicije u rečnu infrastrukturu, a ulagaće se u razvoj luka u Bogojevu, Prahovu, Sremskoj Mitrovici i Beogradu, najavio je ministar.

On je napomenuo da su završeni radovi na Dunavu i rekonstrukciji brodske prevodnice Đerdap 1, započeta je rekonstrukcija brodske prevodnice Đerdap 2, dok će za nekoliko meseci započeti uklanjanje potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata iz Dunava kod Prahova.

Srbija je odavno postala poželjno mesto za poslovanje najvećih svetskih investitora, kao što je „DP World“ i verujem da ćemo i u ostalim lukama videti druge velike svetske igrače, zaključio je Momirović.

Generalni direktor „DP World“ Novi Sad Klaudio Negreanu naglasio je da ova kompanija čini sve kako bi ispunila obećanje dato pre nekoliko godina kada su došli u Novi Sad, a to je da će novosadska luka biti najvažnija u Srbiji.

Transport i logistika nikada nisu bili važniji za svet u kome danas živimo. Nikada nije bilo tako teško sačuvati stare i pronaći nove puteve za transport robe, i kombinovati to sa novim načinima koji obezbeđuju da ona stigne do različitih tržišta i kupaca brzo i održivo, rekao je on.

Prema njegovim rečima, iz tog razloga „DP World“, kao vodeća svetska kompanija u transportu i logistici, sprovodi ovu najveću investiciju u istoriji luke u Novom Sadu.

Početku radova na rekonstrukciji Luke Novi Sad prisustvovao je i gradonačelnik Miloš Vučević, koji je istakao da je ovaj projekat veoma značajan jer će doprineti daljem razvitku i potencijalima ovog kraja.

„DP World“ se obavezao na to da investira 30 miliona evra u razvoj Luke Novi Sad. Za dve godine biće izgrađen prvi kontejnerski terminal na ovom delu Dunava, koji će biti od velikog značaja za razvoj logistike i privrede u Srbiji.

Takođe, biće podignuto devet silosa ukupnog kapaciteta 40.000 kubnih metara, čime će Luka Novi Sad po prvi put u istoriji ponuditi uslugu skladištenja, koja je od ogromnog značaja za razvoj agroindustrije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x