Mojsilović: Do kraja meseca dostavićemo Vučiću predlog za način služenja obaveznog vojnog roka

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Vojska Srbije — zvanični kanal printscreen
Podelite vest

Načelnik Generalštaba (GŠ) Vojske Srbije (VS) general Milan Mojsilović izjavio je da će vojska do kraja meseca dostaviti vrhovnom komandantu i predsedniku države Aleksandru Vučiću procenu i predlog za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, s predlogom modela obaveznog služenja vojnog roka i dinamičkih planova za stvaranje uslova za aktiviranje obaveze.

“GŠ VS razradio je više mogućih modela služenja vojnog roka, s jasno definisanim pozitivnim i negativnim efektima, uz uporednu analizuju po prethodno definisanim kriterijumima, na osnovu čega je prepoznat i izdvojen optimalan model”, rekao je Mojsilović današnjoj Politici, povodom Dana VS 23. aprila, ali u intervjuu nije otkrio šta je predlog jer još nije dostavljen Vučiću.

On je istakao da je za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, što nije samo vojno pitanje, neophodan širi društveni konsenzus.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, on je naveo da je tu bezbednosna situacija izuzetno osetljiva.

Prema njegovim račima, “ignorisanje dogovorenih sporazuma i rešenost privremenih institucija samouprave u Prištini za nametanje rešenja bez uvažavanja stavova zvaničnog Beograda i prevashodno srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, praćeni preduzimanjem jednostranih akcija, predstavljaju stalni izvor ugrožavanja bezbednosti Srba”.

On je rekao da gotovo svakodnevne napade albanskih ekstremista na Srbe i skrnavljenje srpskih svetinja vidi kao “deo operacije zastrašivanja preostalog srpskog stanovništva, koja za cilj ima ‘puzeće’ etničko čišćenje, odnosno Kosovo i Metohiju bez Srba”.

Govoreći o starijem vodniku Branku Vojvodiću, koji je nedavno teško povređen prilikom vojne vežbe specijalne jedinice, Mojsilović je rekao da se zahvaljujući pravovremenoj reakciji uspešno oporavlja na Vojno medicinskoj akademiji.

“Komisije i dalje rade na rasvetljavanju svih okolnosti tragičnog događaja na kanalu Dunav-Tisa-Dunav”, rekao je Mojsilović, o vežbi izvedenoj na tom području kada je poginuo zastavnik Mijodrag Tošković.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x