Momirović: Spoljnotrgovinska razmena Srbije u 2022. veća za 30%

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: must.gov.rs

Privreda Republike Srbije završila je 2022. godinu sa ostvarenom rekordnom spoljnotrgovniskom razmenom od 66.6 milijardi evra, čija je vrednost veća od ostvarenog BDP-a Srbije.

Istovremeno, vrednost izvoza je prešla iznos od 4.000 evra po stanovniku, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović.

„U teškoj borbi sa inflacijom koju smo uvezli spolja uspeli smo da naše građane zaštitimo od ekonomskog udara koji je došao kao posledica rata na istoku Evrope i velike energetske krize. Naša trgovinska razmena u ekonomski i politički izuzetno teškoj godini koja je iza nas nastavlja da beleži snažan rast. Evropska unija je i dalje najznačajniji kupac naših roba i usluga i njeno učešće u našem ukupnom izvozu iznosi 64%.

Nemačka ostaje naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner sa 8.2 milijarde evra vrednom ukupnom razmenom, dok za njom sledi Kina sa 5.8 milijardi evra“, izjavio je ministar Momirović.

Ministar Momirović je dodao da je tradicionalno najveći suficit ostvaren sa zemljama regiona i to sa Crnom Gorom u vrednosti blizu 1 milijarde evra, zatim sa Bosnom i Hercegovinom 843 miliona evra i sa Severnom Makedonijom 459 miliona evra.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x