Momirović: Valjaonica bakra Sevojno jedan je od stubova domaće industrije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ministarstvo trgovine
Podelite vest

Država će dati podršku Valjaonici bakra u Sevojnu koja zapošljava više od 1.100 radnika i izvozi preko 85 odsto proizvoda što je čini i glavnim snabdevačem naše odbrambene industrije, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon posete Valjaonici bakra Sevojno.

„Otvorili smo puno tema na današnjem sastanku, a kako bi dali dodatnu podršku kompaniji Valjaonica bakra Sevojno u njenom daljem razvoju i širenju proizvodnje. Nije nikakva tajna da rat na istoku Evrope i energetska kriza, kao i svi drugi izazovi koji prate političku nestabilnost na globalnom nivou, utiču na veliki broj industrija. Svesni smo da bez industrije nema perspektive i ekonomskog rasta.

Ostaje nam da zajedničkim snagama prevaziđemo izazove i rešimo probleme, jer Valjaonica bakra nije samo značajna za Užice i Zlatiborski okrug, već i za celu državu. Preko 85 odsto proizvoda je izvozno orijentisano i ona praktično snabdeva celu našu odbrambenu industriju. Kao država moramo da damo podršku investitoru da nastavi da širi proizvodnju i plasman proizvoda na stranim tržištima”, rekao je ministar Momirović.

Desko Nikitović, predsednik nadzornog odbora Valjaonice bakra, naglasio je da je tokom prošle godine zaposleno 120 novih radnika.

“Nadam se da je ministar stekao dobar utisak o ovoj fabrici koja je jedan od najvećih izvoznika i veliki poslodavac. Njen veliki značaj za Republiku Srbiju je neupitan i nadam se da ćemo uspeti da rešimo nekoliko stvari koje smo se danas dogovorili. Planiramo veliku solarnu elektranu u ovoj fabrici, a  razgovarali smo i oko cene struje i drugih energenata koji su važni za funkcionisanje fabrike. Važno nam je i da se reši uključenje sa magistrale i proširenje ovdašnje slobodne carinske zone”, naveo je Nikitović.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević navela je su u ovom gradu zadovoljni poslovanjem velikih kompanija kakva je i Valjaonica bakra Sevojno.

„Mi u Užicu zaista možemo da budemo zadovoljni poslovanjem naših velikih kompanija kakva je i Valjaonica bakra Sevojno. Pored toga što sve svoje obaveze prema državi, bankama i zaposlenima izmiruje u roku ova kompanija svrstava se u sam vrh liste najboljih kompanija u Srbiji. I pored svih negativnih dešavanja na tržištu usled krize uzrokovane ratom u Ukrajini, proizvodnja se uvećava, izvoz raste, a sa druge strane i ono što je za nas u Užicu veoma važno, ovde se zapošljavaju novi mladi radnici koji žele da ostanu u gradu“, rekla je gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x