MSP: Ministar Dačić će pokušati da stopira prijem Kosova u Savet Evrope

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)
Podelite vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prisustvovaće današnjoj sednici Saveta Evrope (SE), iako je rekao da neće putovati u Strazbur zbog najave da će Kosovo biti primljeno u tu instituciju.

U Ministarstvu spoljnih poslova (MSP) je potvrđeno agenciji Beta da će ministar Dačić prisustvovati današnjoj sednici SE koja će biti održana povodom 20 godina od prijema Srbije u Savet Evrope.

“Ministar Dačić će u Strazburu pokušati da stopira proceduru za prijem Kosova u Savet Evrope”, rečeno je Beti u MSP.

Šef srpske diplomatije je juče rekao da nema nameru da u utorak ide u Strazbur, ukoliko će dan kasnije Kosovo biti primljeno u tu instituciju.

Dačić je kazao da se na 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma najavljuje da će Komitet ministara Saveta Evrope otpočeti proceduru prijema Kosova u tu instituciju.

“Kosovo 10 godina nije ispunilo svoje obaveze Briselskog sporazuma i zbog toga treba da bude nagrađeno i da na taj dan bude započeta procedura za njegov prijem u Savet Evrope. To je poruka da Kosovo može da radi šta hoće”, izjavio je Dačić.

Kosovo je apliciralo za članstvo u Savetu Evrope 12. maja prošle godine.

Aplikaciju Kosova za članstvo u SE najpre razmatra Komitet ministara, a nakon procene situacije na Kosovu konačnu reč daje Parlamentarna skupština, koju čine nacionalni predstavnici država članica.

Za prijem neke zemlje u Savet Evrope potrebna je dvotrećinska većina glasova.

Šef kabineta predsednice Kosova Bljerim Velja izjavio je da je članstvo Kosova u Savetu Evrope u skladu s Briselskim sporazumima iz 2013. i 2023. godine.

On je precizirao da je “članstvo Kosova u Savetu Evrope u potpunosti u skladu sa sporazumima iz Brisela 2013, tačka 14, i iz Brisela 2023, tačka 4”.

Dodao je da je, ako Srbija glasa protiv, to kršenje sporazuma.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x