Murali izuzetnim ženama Srbije, konkurs za oslikavanje još šest dana

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Mitra Mitrović, Srpska Wikipedia Slika je skenirana iz knjige "Žene Srbije" u NOB, "Nolit" Beograd. 1975. godina.
Podelite vest

Ambasada Holandije pozvala je danas zainteresovane “strit art” umetnike da učestvuju u izradi murala koji su posvećeni najznačajnijim ženama 20. i 21. veka.

Konkurs je otvoren do 30. januara ove godine.

Holandska ambasada uputila je poziv u okviru projekta “Izuzetne žene Srbije”, a u saradnji sa Centrom za ženske studije, Kulturnim centrom GRAD i gradovima u Srbiji.

Umetnici širom Srbije putem konkursa imaće priliku da oslikavanjem murala (površine oko 4 x 4 metra) prikažu deset izuzetnih žena: u Požegi Mitru Mitrović, u Aleksincu Jelenu Dimitrijević, u Kragujevcu Ljubicu Marić, u Kruševcu Veru Nikolić, u Nišu Jovanku Bončić Katerinić, u Novom Sadu Vericu Crvenčanin Kulenović, u Beogradu Ginu Ranjičić i Jelisavetu Načić, u Tutinu Hafizu Demirović i u Grockoj Branislavu Perović, preneo je Beinfo.

Medju izabranim ženama koje će biti inspiracija za murale su revolucionarke, aktivistkinje, dizajnerke, dobrotvorke, političarke, pesnikinje, književnice, pravnice, pedagoškinje, kompozitorke, sportistkinje, feministkinje.

Projekat se sprovodi u saradnji sa upravama gradova.

Sredstva za materijal su obezbedjena, kao i honorari za umetnike.

Prispeli radovi koji ne budu izabrani neće biti korišćeni u druge svrhe.

Moguće je prijaviti se za više murala, ali jedan umetnik može biti izabran samo za jedan mural.

Izrada murala se planira u februaru i martu u okviru obeležavanja Medjunarodnog dana žena. Za prijavu je potrebno poslati kratku biografiju na engleskom, ilustraciju prethodnih radova i skicu za predloženi mural. Prijave i zahtevi za dodatne informacije mogu se poslati na mejl: nlmurali@gradbeograd.eu.

Ko je bila Mitra Mitrović pročitajte u tekstu Izuzetne žene Srbije – Mitra Mitrović, ministarka prosvete u prvoj Vladi Narodne Republike Srbije

Ko je bila Jovanka Bončić Katerinić u tekstu Konkurs za strit umetnike otvoren do 30. januara. U Nišu se radi mural Jovanke Bončić Katerinić

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x