Muzej: Izložba u Kini, prvo predstavljanje stradanja Srba u Drugom svetskom ratu, posebno u NDH

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Muzej žrtava genocida saopštio je danas da će u Pekingu, do 15. avgusta, biti predstavljena izložba “Simboli stradanja: Srbi u Drugom svetskom ratu”, postavljena u prostoru Кulturnog centra Srbije “Ivo Andrić”.

Kako je navedeno, to je prvo predstavljanje u Кini teme stradanja pripadnika srpskog naroda u periodu Drugog svetskog rata, kao i da središte postavke čine tekstovi posvećeni žrtvama genocida koji je nad Srbima sprovela Nezavisna Država Hrvatska (NDH).

Poseban akcenat stavljen je na sisteme koncentracionih i logora smrti, kao i na najbrutalnija i najmasovnija gubilišta poput Jadovna, Velebita, Gospića, Gline, Prebilovaca, Jasenovca, Stare Gradiške, Siska, Gornje Rijeke, Đakova i brojna druga.

Znatan deo predstavljenog tekstualnog, istorijskog i vizuelnog materijala odnosi se na stradanje srpske dece u hrvatskim logorima smrti, posebno imajući u vidu da je NDH Hrvatska bila jedina državna tvorevina u Evropi koja je tokom trajanja Drugog svetskog rata svojevoljno i samostalno na svojoj teritoriji uspostavljala logore smrti za decu, naveo je Muzej.

Autori postavke, naglašeno je, pažnju su usredsredili i na zastrašujuću činjenicu da je NDH, sem nacističke Nemačke, bila jedina državna tvorevina u Evropi koja je osnivala sopstvene logore smrti, dok su sve druge okupirane zemlje predstavljale prostor na kome su nacisti osnivali svoje logore smrti.

Takođe, kako je navedeno u saopštenju, autorski tim postavke dužnu pažnju posvetio je i ulozi velikog broja pripadnika sveštenstva Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj u kontekstu osmišljavanja i sprovođenja genocida nad pripadnicima srpskog naroda.

Autori postavke su istoričari Jasmina Tutunović Trifunov, viši kustos u ovom muzeju kao i kustos Gavro Burazor, dok je dizajner postavke kustos, grafičar Nikola Radosavljević.

Izložba je u celosti postavljena i na sledećem linku – https://www.2.muzejgenocida.rs/simboli-stradanja-srbi-u-drugom-svetskom-ratu

Celokupan stručni tim Muzeja žrtava genocida zahvalan je na prilici da se najtragičnija epoha celokupne istorije srpskog naroda, a u pitanju je stradanje Srba u Drugom svetskom ratu, po prvi put ikada predstavi i u NR Кini.

Uprava Muzeja je istakla da je odlučna da sa podjednakom posvećenošću radi na internacionalizaciji teme stradanja pripadnika srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata, a posebno u vezi sa genocidom koji je nad Srbima u tom razdoblju sprovela hrvatska država.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x