Zvaničan srednji kurs NBS za danas 11. mart, iznosi 117,6470 dinara

N1: NBS smanjila zaradu menjačnicama, kurs ograničen!

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: NBS
Podelite vest

Narodna banka Srbije (NBS) ukinula je menjačima neograničenu proviziju na prodajni kurs evra i ostalog stranog novca, preneo je N1.

Prema novoj odluci, koja se primenjuje od danas, menjačnice će na prodajni kurs evra moći da zaračunavaju najviše jedan odsto provizije, što znači da evro u petak ni u jednoj menjačnici u Srbiji ne sme da bude skuplji od 120,31 dinar.

“Za obavljanje menjačkih poslova menjač može naplatiti proviziju. Pri otkupu, odnosno prodaji efektive javni poštanski operator i ovlašćeni menjač mogu od fizičkih lica naplatiti proviziju u iznosu najviše jedan odsto”, navedeno je u izmenjenoj Odluci o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova koja je u četvrtak popodne objavljena u Službenom glasniku, a primenjuje se dan kasnije.

Do sada su menjačnice mogle da zaračunavaju proviziju od jedan odsto pri otkupu deviza od građana, dok provizija pri prodaji evra i drugog stranog novca nije bila ograničena.
Računica sada, posle objave izmenjene odluke, izgleda ovako: u menjačnicama se devizni kurs evra formira tako što su dozvoljena odstupanja od srednjeg kursa najviše 1,25 odsto naviše i naniže, i na to može da se, i kod prodajnog i kod otkupnog kursa, doda provizija od jedan odsto.

Zvaničan srednji kurs NBS za danas 11. mart, iznosi 117,6470 dinara, a kada se na to doda 1,25 odsto, koliko može da iznosi maksimalni prodajni kurs, pa na zbir još jedan odsto provizije, građane u menjačnicama evro može da košta maksimalno 120,31 dinar.

U suprotnom smeru – kada se od srednjeg kursa oduzme 1,25 odsto, koliko može da iznosi minimalni otkupni kurs u menjačnicama, pa se dobijeni rezultat umanji za još jedan odsto provizije, dobije se minimalnih 115,01 dinar za koliko građani mogu da prodaju evro u menjačnicama.

Dakle, danas cena evra u menjačnicama, zajedno sa maksimalnom provizijom, sme da se kreće u rasponu od 115,01 do 120,31 dinar. Pri tome, iznos provizije u menjačnicama mora da bude posebno istaknut, odvojeno od prodajnog i otkupnog deviznog kursa.

“Menjač je dužan da na početku radnog vremena istakne obaveštenje o visini najvećeg procenta provizije – koji ne može biti veći od jedan odsto  – tako da ono bude vidljivo za stranke, i to na istom mestu i na isti način kao što je istaknuta kursna lista, kao i da proviziju naplaćuje do visine procenta naznačenog u tom obaveštenju, s tim da ovo obaveštenje ne može menjati u toku radnog vremena”, piše u Odluci NBS.

Novom odlukom NBS predviđeno je i da za obavljanje menjačkih poslova ovlašćeni menjač može da koristi njen ili softver jedne od banaka s kojima ima zaključen ugovor, a javni poštanski operator – sopstveni softver.

“Softveri treba da sadrže tehnološko-aplikativna rešenja koja omogućavaju obavljanje menjačkih poslova na propisan način, uključujući i utvrđivanje i primenu kurseva i provizija ovlašćenog menjača i javnog poštanskog operatora koji se utvrđuju na način propisan ovom odlukom”, navodi se u propisu.

Softver, takođe, kako se dodaje, treba da obezbedi i beleženje, čuvanje i dostavljanje NBS svih podataka na nivou pojedinačne transakcije o obavljenim menjačkim poslovima.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x