Na 15. Olimpijadi trećeg doba u Vrnjačkoj banji oko 600 učesnika

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto. Srbija Vesti
Podelite vest

Manifestaciju će danas, 28. septembra u 17 sati otvoriti Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad i socijalnu politiku, a stihove podrške svojoj generaciji govoriće Pero Zubac, najavili su iz organizacije Pokret trećeg doba Srbije.

U Vrnjačkoj Banji će danas biti otvorena Petnaesta olimpijada sporta, zdravlja i kulture trećeg doba Srbije, kojom će se obeležiti  Međunarodni dan starih – 1. oktobar.

Na manifestaciji će učestvovati više od šest stotina seniora iz svih krajeva Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju.

To je najmasovniji skup penzionera u našoj zemlji. Ovom završnom susretu prethodila su regionalne olimpijade na kojima je učestvovalo oko dve hiljade takmičarki i takmičara.

Pored nadmetanja u nekoliko sportskih disciplina (pikado, šah, brzo hodanje, mali fudbal i košarka), na Olimpijadi učestvuju književni stvaraoci, zdravstveni radnici na „Bazaru zdravlja“, kao i slikari i ikonopisci na tadicionalnoj Likovnoj koloniji.

Tokom susreta radiće i Bioskop trećeg doba.

Tokom ove godine, održano je dvanaest  sportskih opštinskih, gradskih i regionalnih takmičenja penzionera, u oblasti kulture, literarnom stvaralaštvu, slikarstvu i ikonopisanju organizovani su konkursi i likovne kolonije.

Prvoplasirani na sportskim takmičenjima i najbolji književni i likovni stvaraoci predstavljaće svoje opštine i gradove na centralnoj manifestaciji – Petnaestoj olimpijadi sporta zdravlja i kulture u Vrnjačkoj Banji.

Olimpijada trećeg doba nije samo sportsko nadmetanje, već i lična promocija i unapređenje učesnika da stariji muškarci i žene žive što duže, ali u zdravlju i dostojanstveno. Manifestacija podstiče koncept aktivnog starenja, međugeneracijsku saradnju, solidarnost i rodnu ravnopravnost, kao i borbu protiv diskriminacije po osnovu godina života, kažu organizatori.

Organizatori skupa su  Savez penzionera Srbije, Pokret trećeg doba i Sindikat penzionera „Nezavisnost“, uz  podršku Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), ministarstava omladine i sporta, kulture i informisanja, rada i socijalne politike i opštine Vrnjačka Banja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x