Na beogradskom aerodromu puštena u rad solarna elektrana koja proizvodi zelenu električnu energiju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: YouTube Aerodrom Nikola Tesla Beograd printscreen

Kompanija Belgrade Airport koja upravlja beogradskim aerodromom “Nikola Tesla” pustila je danas u rad solarno postrojenje koje će godišnje proizvoditi oko 1,1 milion kilovat časova zelene električne energije i aerodromu obezbediti električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora.

Kolilčina električne energije koja će biti proizvedena je uporediva sa godišnjom potrošnjom od okvirno 430 domaćinstava, a na ovaj način će aerodrom smanjiti emisiju ugljen dioksida za 900 tona godišnje, navela je u saopštenju francuska kompanija VINCI Airports, koja je koncesionar beogradskog aerodroma i u čijem sastavu posluje Belgrade Airport.

Solarno postrojenje nalazi se u blizini aerodromskog kompleksa, na putu prema Surčinu, pored novog Tesla parkinga, i sastoji se od blizu 3.000 fotonaponskih panela koji pretvaraju sunčanu u električnu energiju raspoređenih na platou površine 15.900 kvadrata.

Ova inicijativa je deo globalnih napora kompanije VINCI Airports u pravcu ekološke i energetske tranzicije, i prvi je aerodromski operater koji se, 2016. godine, obavezao na međunarodnu strategiju zaštite životne sredine.

Kako je saopšteno, kompanija je od 2018. godine smanjila emisiju ugljen dioksida za 28 odsto, naročito instaliranjem solarnih elektrana u svojoj mreži aerodroma koje već dostižu 30 megavata fotonaponske snage u radu.

“Održivim poslovanjem Belgrade Airport teži da dostigne cilj od nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine. Od 2018. godine implementiramo niz ekoloških projekata na aerodromu, poput toplane na prirodan gas, postrojenja za preradu čvrstog otpada i za preradu otpadnih voda. Nastavićemo da poslujemo na održiv način i doprinosimo zdravijem okruženju”, rekao je generalni direktor kompanije Belgrade Airport Fransoa Berizo.

U novembru 2020. godine kompanija Belgrade Airport se pridružila Programu akreditacije za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na aerodromima (Airport Carbon Accreditation program – ACA), a aerodrom “Nikola Tesla Beograd” dobio je sertifikat nivoa jedan, dok je sertifikacija za nivo dva u toku.

“Takođe, pokrenuta je inicijativa za implementaciju standarda 50001 o energetskoj efikasnosti čime će se beogradski aerodrom svrstati među malobrojne kompanije u zemlji koje su svoje procese uskladile sa zahtevima ovog standarda”, navedeno je u saopštenju.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x