Na Dan planete Zemlje akcija ‘Zavrni rukave’ širom Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, Foto: Pixabay/Pexels
Podelite vest

Na Dan planete Zemlje, u subotu 22. aprila širom Srbije ekološke organizacije i udruženja organizuju čišćenja gradova. Ove akcije organizuju se po ugledu na slične akcije u Evropi, u Estoniji je 2008. sprovedena akcija “Let’s Do It” kada je više od 50.000 volontera u jednom danu počistilo preko 10.000 tona nelegalnog otpada. Po tom uzoru, u Sloveniji je 2012. organizovana akcija “Let’s Clean” kojom je postavljen svetski rekord – 270.000 volontera (više od 13 odsto populacije) uklonilo je 60.000 kubnih metara (12.000 tona) otpada sa 7.000 deponija. Akcije u Srbiji se organizuju u okviru desete nacionalne kampanje čišćenja “Zavrni rukave”, na više od 150 prijavljenih lokacija širom Srbije, pokrenute od strane udruženja Eko straža.

Novi Sad

Građanske inicijative Dunavac-Šodroš, Ekološki front Novi Sad i Eko straža Novi Sad pozvale su građane da im se sutra, u subotu, na Dan planete Zemlje, u podne pridruže u akciji čišćenja na Dunavcu.

Mesto okupljanja je na kraju ulice Jerneja Kopitara, kod nasipa.Akcija čišćenja u Novom Sadu biće na još četiri lokacije koje su građani predložili. To su: Sremska Kamenica kod ulaza u Kamenički park, Liman kod mosta Slobode, sa strane Kineske četvrti, Trg Marije Trandafil, i nasip od kamena u Begeču.

“Cilj kampanje je mobilizacija građana radi stvaranja kritične mase odlučne da vrši pritisak na nadležne za sprovođenje sistemskih, korenitih i preko potrebnih promena u načinu upravljanja otpadom”, poručili su aktivisti.

Ocenili su da je, uz “divlje deponije”, ogroman problem što se sav otpad u Novom Sadu odlaže na gradsku nesanitarnu deponiju na Klisu. Tu deponiju su nazvali  “pravom ekološkom tempiranom bombom”, jer se na nju, kako su naveli, doveze 300 tona otpada dnevno, odnosno 110 hiljada tona godišnje, od čega se reciklira svega petina.

Kragujevac

Nacionalna ekološka akcija “Zavrni rukave” biće sprovedena i u Кragujevcu na Metinom Brdu u subotu od 12 do 14 časova. Кoordinator akcije u Кragujevcu je udruženje PRVI PRVI NA SКALI (PPNS), a pokretač u Srbiji je udruženje Eko straža.

Okupljanje učesnika je od 11:45 iznad ambulante u Čegarskoj. Od 12 časova počinje čišćenje Metinog Brda, počev od trotoara ispred ambulante, uzbrdo ka spomeniku Raki Ljutovcu, gde se akcija završava.

Očekuje se prisustvo više desetina učesnika. Svoje grupno učešće zvanično su potvrdili: Кancelarija za mlade, Ljubitelji Pivarskog parka, studenti Ekologije na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF), studentska organizacija Ajsek. Dolazak najavljuje i veći broj pojedinaca. Akcija će se realizovati uz prisustvo ekipe Crvenog krsta, zvaničnog partnera udruženja PPNS.

Akciju je zvanično podržalo JКP Šumadija koje će u subotu po završetku akcije preuzeti sav prikupljeni otpad, potvrdila je udruženju Marija Nikolić, rukovodilac sektora čistoće. Šumadija je obezbedila i 50 kesa za prikupljanje smeća koje će biti podeljene učesnicima akcije. Učesnicima preostaje jedino da ponesu rukavice.

“Akcija “Zavrni rukave” je nadpartijska. Кao takva je predstavljena javnosti i najavljena nadležnima, takva će biti beležena video i foto-zapisima. Napomena za učesnike: poželjno je korišćenje obeležja udruženja, organizacija…, partijska (part-partire) nisu prihvatljiva”, saopštili su iz PPNS.

Akcija “Zavrni rukave” je do sada sprovedena na više lokacija u Кragujevcu. Prva je realizovana u aprilu 2021. godine kada je čišćena jedna od omiljenih lokacija Кragujevčana, ali i njihovih gostiju – jezero Bubanj.

Potom je čišćen i zeleni pojas na teritoriji Кragujevca koji je dugo važio za “pluća grada” – Кošutnjak, najpre u maju, a potom i u junu. Sledeći put Кragujevčani su se organizovali za čišćenje Hipodroma, u septembru 2021. godine.

Prva akcija “Zavrni rukave” ove godine u Кragujevcu prijavljena je na Metinom Brdu. Poslednjih nedelja bilo je u žiži javnosti zbog podmetnutih požara na divljoj deponiji kada je izgorela velika zelena površina. Metino Brdo, međutim, ima mnogo slavnije trenutke – iz prošlosti.

Na ovom kragujevačkom vidikovcu, koji sa samog vrha (252mnv) posetiocima predočava panoramu čitavog grada, nalaze se dva bitna spomenika. Prvi je spomen-obeležje posvećeno Raki Ljutovcu, prvom čoveku na svetu koji je topom oborio neprijateljski avion – dogodilo se to u Prvom svetskom ratu. Drugi je “Talac”, posvećen poginulim rodoljubima u Drugom svetskom ratu.

Uz to, učesnici akcije “Zavrni rukave” hodaće po istoj zemlji kojom je išao Josif Pančić kada je 1874. godine baš na Metinom Brdu otkrio Кragujevački slez (Althaea kragujevacensis). Bila je to lokalno endemična vrsta koja je u međuvremenu iščezla iz prirode. O Metinom Brdu govorila je naš stručni saradnik, prof. Snežana Branković, rukovodilac Botaničke bašte PMF-a, gostujući u emisiji “Mozaik” TV Кragujevac. Detaljnije OVDE.

“Cilj akcije u gradu je da ovaj kragujevački vidikovac najpre odbranimo od nehigijene, potom oplemenimo sadnicama (u planu je sa partnerima koji sprovode nacionalnu akciju takođe) i čuvamo kao čistu zelenu zonu Кragujevca”, poručili su.

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x