Na današnji dan 1913. godine okončan Drugi balkanski rat

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/Jorono
Podelite vest

Na današnji dan, 10. avgusta 1913. godine,  Drugi balkanski rat okončan je mirovnim sporazumom kojeg su u Bukureštu s poraženom Bugarskom potpisale pobednice – balkanske saveznice Grčka, Rumunija, Srbija i Crna Gora. Bukureštanskim mirom Makedonija je podeljena izmedju Bugarske, Grčke i Srbije, a Rumunija je dobila deo Dobrudže.

Drugi balkanski rat trajao je relativno kratko, počeo je 29. juna, a završio se 10. avgusta  1913. godine.

Vođen je između Bugarske i saveza Grčke i Srbije, kojima su se priključile Crna Gora, Rumunija i Turska zbog nezadovoljstva podelom osvojenih teritorija iz Prvog balkanskog rata.

Bugarski plan

Bugari su nameravali iznenada, bez objave rata, brzim prodorom 4. i 2. armije da odbace srpske snage prema Skopju, a grčke južno od Soluna. Dalje su nameravali  da nastave nastupanje prema jugu 1. i 3. armijom i na Vardarskom frontu da odluče rat. Plan je, sam po sebi, bio vrlo loš. Pogrešno je procenjena uloga Rumunije, podcenjene su srpske i grčke snage a precenjene sopstvenesnage, razvučeni frontovi, od Dunava do Egejskog mora, bez mogućnosti koncentracije snaga na Vardarskom frontu.

Srpski plan

Pod pritiskom Rusije na arbitražu i neprijateljskim držanjem Austro-Ugarske, kao i izjavom Rumunije da će se pridružiti napadnutom, Srbija je svoj ratni plan gradila na čekanju. Plan je bio odbrambenog karaktera – učvršćivanje položaja prema Bugarskoj i obrana teritorije iz 1912. godine. Nakon odbrane bugarskog napada na Bregalnici, 3. armija je trebalo u sadejstvu  s grčkim snagama da pređe  u protivnapad u području Štipa i opkoli bugarske snage u dolini Strumice.

Grčki plan

Grčki plan je bio osbrana teritorije iz 1912. godine na položajima severno i severoistočno od Soluna a zatim prelazak u proivnapad i u sadejstvu sa srpskom vojskom opkoljavanje bugarskih snaga u dolini Strumice.

Mirovni sporazum

Pred napadima srpske i grčke vojske, a sa severa ugrožena nastupanjem Rumunije i s juga Turske, Bugarska je bila prinuđena zatražiti primirje. Sve vojne operacije su zaustavljene 31. jula u podne, a mirovni ugovor je potpisan 10. avgusta u Bukureštu, po kojem se Bugarska odrekla svih spornih teritorija u korist Srbije i Grčke.

Turska je dobila Jedrene a Rumunija  područje Dobruže. Mirovni ugovori s Turskom su uspostavljeni: Bugarska 24. septembra 1913. u Carigradu; Grčka 14. septembra 1913. u Atini i Srbija 14. marta 1914. u Carigradu.

Drugim balkanskim ratom razbijen je Balkanski savez i ojačan uticaj Velikih sila na balkanske države. Makedonija je bila podeljena između Srbije i Grčke.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x