Na današnji dan 1999. godine počelo bombardovanje Savezne republike Jugoslavije (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: prinscreen YouTube
Podelite vest

Na današnji dan, 24. marta 1999. godine u 19.45 sati  snage NATO alijanse počele su vazdušne udare na SR Jugoslaviju.

Tokom 78 dana akcije, u kojoj je učestvovalo 19 zemalja, poginulo je  između 1000 i 4000 ljudi, a više hiljada je ranjeno.

Teško je oštećena infrastruktura, vojni i civilni objekti, a šteta je procenjena na 30 – 100 milijardi dolara.

Istog dana Vlada SR Jugoslavije proglasila je ratno stanje.

Bombardovanje suverene Savezne republike Jugoslavije bilo je završna faza rata na Kosovu i Metohiji, a trajalo je od 24. marta do 10. juna 1999. godine.

To je bilo drugo važnije vojno uplitanje NATO-a nakon bombardovanja Republike Srpske u operaciji Namerna sila 1995. godine i najveći vojni sukob na prostoru Srbije i Crne Gore od vremena Drugog svetskog rata.

Intervencija NATO-a je izvršena bez odobrenja Saveta bezbednosti zbog optužbi da srpske snage bezbednosti vrše etničko čišćenje kosovskih Albanaca.

Neposredan povod za akciju bila su dešavanja u Račku i odbijanje jugoslovenske delegacije da potpiše Sporazum iz Rambujea.

NATO je 24. marta 1999. godine u 19:45 časova počeo vazdušne napade na vojne ciljeve u SRJ, da bi se kasnije vazdušni udari proširili i na privredne i civilne objekte.

 

U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri.

Procene štete koju je imala SRJ kreću se od 30 do 100 milijardi američkih dolara.

Konačan broj izgubljenih života zvanično nije usaglašen. Prema nekim procenama ubijeno je između 1.300 i  4000 osoba, istovremeno procenjuje se da je ranjeno više od 12.000 lica.

Tokom rata sa Kosova i Metohije je izbeglo nekoliko stotina hiljada Albanaca.

Napadi su suspendovani 10. juna, nakon potpisivanja vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije.

Istog dana u Savetu bezbednosti je usvojena Rezolucija 1244. po kojoj SR Jugoslavija (Srbija) zadržava suverenitet nad Kosovom i Metohijom, ali ono postaje međunarodni protektorat pod upravom UNMIK-a i KFOR-a.

Sa vojskom i policijom u centralnu Srbiju je izbeglo više od 200.000 kosmetskih Srba i drugih nealbanaca.

Nakon ovog i drugih ratova tokom raspada Jugoslavije, Srbija je postala zemlja sa najvećim brojem izbeglica i interno raseljenih lica u Evropi.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x