Na današnji dan Legija se predao policiji u Beogradu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen YouTube/MILORAD ULEMEK LEGIJA-ZIVOTNA PRICA
Podelite vest

Na današnji dan, 2. maja 2004. godine, Milorad Ulemek (Luković)Legija, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) i prvooptuženi za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, predao se policiji u Beogradu nakon 14 meseci skrivanja.

Milorad Ulemek rođen je 15. marta1968. godine u Beogradu i srpski je penzionisani oficir, osuđen zbog povezanosti s kriminalom i izvršenjem političkih atentata.

Zbog svog služenja francuskoj Legiji stranaca dobio je nadimak Legija.

Bivši je komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) i pripadnik Srpske dobrovoljačke garde. Jedan je od glavnih organizatora ubistava visokih srpskih političara premijera Srbije Zorana Đinđića i bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića.

 Završio je 1985. godine kurs za auto-mehaničara pri tadašnjem Metalskom obrazovnom centru Narodnog Univerziteta Novi Beograd.

Zbog organizovanja ubistva premijera Đinđića osuđen na 40 godina zatvora, a na istu kaznu osuđen je i neposredni izvršilac ubistva, njegov bivši zamenik Zvezdan Jovanović.

Osuđen je i zbog atentata na Vuka Draškovića u Budvi i zločina na Ibarskoj magistrali, kada je ubijeno četiri člana SPO (na 15 godina zatvora). Prema presudama, ove zločine je izvršio uz podršku Službe državne bezbednosti, a preko Jedinice za specijalne operacije.

Zatvorsku kaznu izdržava u posebnom delu Kaznenopopravnog zavoda „Zabela”, a zbirno njegove kazne iznose oko 137 godina.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x