Na današnji dan: Pad aviona JAT-a, preživela Vesna Vulović

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen emisija Gledaj ovo
Podelite vest

Na današnji dan, 26. januara 1972. godine u Čehoslovačkoj se zbog eksplozije podmetnute bombe raspao i srušio avion JAT-a “DC-9” na liniji Kopenhagen-Beograd. Poginulo je 26 putnika i članova posade, a pad sa visine od 10.000 metara je preživela jedino stjuardesa Vesna Vulović.

Vesna Vulović (Beograd, 3. januar 1950 — 23. decembar 2016. bila je srpska stjuardesa koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživela pad sa visine 10.160 metara bez padobrana.

Jedina je preživela eksploziju aviona, nakon što je 26. januara 1972. godine bomba probila prtljažnik JAT-a na letu 367, koja je raznela DC-9-30 iznad Srpske Kamenjice u Čehoslovačkoj (današnja Češka).

Jugoslovenske vlasti su sumnjale da su za ovo bili krivi hrvatski nacionalisti, ali niko nikada nije uhapšen.

Preživela je pošto je bila vezana za svoje sedište u zadnjem delu aviona koji je, posle eksplozije, ostao spojen za toalete i pao na snegom pokrivenu planinu. Ono što je interesantno je da dvadesetdvogodišnja stjuardesa nije čak ni bila predviđena za taj let, bila je zamenjena sa drugom stjuardesom koja se takođe zvala Vesna.

Nakon nesreće, Vulovićeva je provela dane u komi, a bila je hospitalizovana nekoliko meseci.

Imala je frakturu lobanje, obe slomljene noge i tri slomljena pršljena, od kojih je jedan bio zgnječen zbog čega je ostala privremeno paralizovana od pojasa nadole. Prohodala je nakon nekoliko meseci, posle više uzastopnih operacija.

Vulovićeva se nije sećala incidenta. Iako je bila spremna da nastavi posao stjuardese, JAT joj je obezbedio posao za šalterom, jer su osećali da će njeno prisustvo na letovima privući previše publiciteta. Vulovićeva je postala slavna ličnost u Jugoslaviji, a kasnije je postala nacionalni heroj tokom sedamdesetih godina.

Iz JAT-a je otpuštena početkom devedesetih godina, nakon što je učestvovala u antivladinim protestima tokom raspada Jugoslavije, ali je izbegla hapšenje jer je vlada bila zabrinuta zbog negativnog publiciteta koji bi joj doneo zatvor.

Nastavila je sa radom kao demokratska aktivistkinja sve dok Socijalistička partija Srbije nije svrgnuta sa vlasti tokom Buldožer revolucije u oktobru 2000. godine.

Vulovićeva se kasnije u ime Demokratske stranke zalagala za ulazak Srbije u Evropsku uniju. Svoje poslednje godine provela je usamljeno, a borila se sa krivicom preživelog. Nakon razvoda živela je sama u svom stanu u Beogradu, sa malom penzijom, sve do smrti 2016. godine.

Izvor: Wikipedia

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x