Na današnji dan pilot JNA Emir Šišić osuđen u Rimu za ubistvo pet diplomata

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Printscreen RTS
Podelite vest

 Na današnji dan, 20. maja 2003. godine, bivši pilot Jugoslovenske narodne armije (JNA) Emir Šišić osuđen je u Rimu na doživotni zatvor zbog ubistva petorice diplomata, od kojih su četvorica bili Italijani. On je  1992. na području Hrvatske oborio avion Evropske zajednice.

Emir Šišić  rođen je u mestu Živinice, 17. marta 1963. godine.

Šišić je 7. januara 1992. godine , tokom rata u Hrvatskoj oborio helikopter Evropske zajednice. Zbog toga je protiv njega u Italiji podignuta optužnica, a uhapšen je 9. maja 2001. u Mađarskoj i izručen Italiji.

U Italiji je osuđen na 15 godina zatvora, a  nakon pregovora srpskih i italijanskih vlasti, Šišić je početkom novembra 2006.godine prebačen u zatvor u Sremskoj Mitrovici.

Okružni sud u Novom Sadu je 9. maja 2008. odobrio Šišićevu molbu za uslovni otpust.

Pre ratova u bivšoj Jugoslaviji, Emir Šišić je bio pilot aviona MiG-21 124. lovačke eskadrile, 117. lovačkog puka na aerodromu Željava kod Bihaća.

Na dan 7. januara 1992, tokom rata u Hrvatskoj, helikopter Bel UH-1 posmatračke misije Evropske zajednice je ušao u vazdušni prostor iznad Hrvatske bez odobrenja jugoslovenskih vlasti.

Letovi iznad Hrvatske su bili zabranjeni pošto je JNA želela da spreči naoružavanje hrvatske vojske. Šišić je dobio naređenje da presretne helikopter i da ga prisili da napusti ove prostore. Iznad sela Novi Marof kod Varaždina je dobio naređenje da obori helikopter, prilikom čega je poginulo pet posmatrača, četiri Italijana i jedan Francuz.

Nakon evakuacije osoblja Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva sa aerodroma Željava, Šišić je nastavio da služi u ratnom vazduhoplovstvu kao pilot aviona An-26 na aerodromu Batajnica.

Kada je 9. maja 2001. pošao da kupi lekove u Mađarsku, uhapšen je i juna 2002. prebačen u Italiju. U Italiji je bio osuđen na doživotnu robiju, a presuda je kasnije preinačena na 15 godina. Nakon pregovora srpskih i italijanskih vlasti, Italija je dala dozvolu da Šišić izdržava kaznu u zatvoru u Sremskoj Mitrovici. Okružni sud u Novom Sadu je 9. maja 2008. pustio Šišića na uslovnu slobodu.

Izvor: Wkipedia

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x