Na današnji dan: Posle 13 godina skrivanja uhapšen Radovan Karadžić

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Al Jazeera Balkans video printscreen
Podelite vest

Na današnji dan, 21. jula 2008. godine, posle 13 godina skrivanja, u Beogradu je uhapšen bivši lider bosanskih Srba i haški optuženik Radovan Karadžić.

Dr Radovan Кaradžić rođen je u Petnjici, 19. jun 1945. godine i  srpski je psihijatar, pesnik i političar, prvi predsednik Republike Srpske i jedan od osnivača i prvi predsednik Srpske demokratske stranke (tada Srpska demokratska stranka Bosne i Hercegovine).

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju je 1995. godine podigao optužnicu protiv njega, a  bio je u bekstvu od 1996. godine do 21. jula 2008. godine kada je uhapšen u Srbiji.

Tokom poslednjih pet godina provedenih u bekstvu Radovan Кaradžić se krio iza imena Dragan Dabić. Utvrđeno je da je lična karta na ime Dragana Dabića izdata u Rumi, svi podaci iz lične karte su identični, samo je slika bila drugačija.

Organi Republike Srbije su ga 30. jula 2008. godine, izručili Haškom tribunalu.

Dana 24. marta 2016. godine Haški tribunal ga je prvostepenom presudom osudio na 40 godina zatvora po 11 tačaka, koje obuhvataju genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratova, a 20. marta 2019. u drugostepenom postupku je žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale kaznu preinačio u doživotnu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x