Na današnji dan počela prva velika bitka u Prvom svetskom ratu – Cerska bitka

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Popović, Andra (1926) "Naša mobilizacija u 1914. god." in Ratni album 1914-1918, Belgrade Author M. Đorđević
Podelite vest

Na današnji dan, 12. avgusta 1914. godine počela je Cerska bitka, završena 20. avgusta pobedom srpske vojske nad austrougarskom. To je bila prva srpska i prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu.

Cerska bitka (nem. Schlacht von Cer, mađ. Ceri csata), takođe znana kao i Jadarska bitka,  bila je vojni sukob vođen između Austrougarske i Srbije avgusta 1914. godine oko planine Cer i nekoliko sela u njenoj neposrednoj okolini, kao i Šapca, tokom rane faze Srpske kampanje u Prvom svetskom ratu.

Bitka je bila deo prve austrougarske ofanzive na Srbiju i izbila je u noći 15. avgusta kada su delovi srpske Кombinovane divizije i poziva naišli na austrougarske izvidnice ulogorene na padinama Cerske planine u blizini sela Tekeriš.

Borbe koje su usledile prerasle su u bitku za kontrolu nekoliko gradića i sela u okolini planine, kao i za kontrolu Šapca.

Moral austrougarskih trupa je 19. avgusta opao i hiljade vojnika su se povukli u Austrougarsku, a mnogi su se podavili u Drini bežeći u panici.

Srbi su 24. avgusta opet ušli u Šabac, čime se bitka zvanično završila.

Bitka je bila bitka u susretu, manevarskog tipa, što znači da u toku bitke nisu korišćeni rovovi, budući da su oni u ovom ratu korišćeni prvi put krajem 1914. posle bitke na Marni. Tokom bitke cilj srpske vojske bilo je zauzimanje kota Кosanin grad i Trajan.

U toku desetodnevne bitke srpski gubici su iznosili 3.000 mrtvih i 15.000 ranjenih. Austrougarski gubici su bili znatno veći. Bilo je 8.000 mrtvih vojnika, 30.000 ranjenih i 4.500 zarobljenih. Srpska pobeda nad brojno nadmoćnijim neprijateljem je označila prvu pobedu Saveznika u Prvom svetskom ratu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x