Na današnji dan smenjen deda Avram koji je SR Jugoslaviju izvukao iz hiperinflacije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen
Podelite vest

Na današnji dan, 15. maja 1996. godine  Skupština SR Jugoslavije je smenila guvernera Narodne banke Jugoslavije Dragoslava Avramovića, tvorca privredne reforme koja je početkom 1994. zemlju izvukla iz hiperinflacije. Avramović je prethodnog dana u ekspozeu u Skupštini optužio vladu SR Jugoslavije da blokira pregovore sa međunarodnim finansijskim organizacijama i time gura zemlju u propast.

Čovek koji je stvorio „super dinar” i  pomogao  suzbijanju hiperinflacije, Dragoslav Avramović, u narodu  je od milja poznat kao Deda Avram.

Rođen je u Skoplju 14. oktobra 1919. godine gde je završio gimnaziju, a diplomu visokog obrazovanja stekao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1941. godine. Doktorat ekonomskih nauka stiče petnaest godina kasnije.

Pre toga, bio je rukovodilac stručnog tima za mobilizaciju inostranih sredstava, da bi u periodu od 1951. do 1953. godine radio kao savetnik Narodne banke Jugoslavije.

U inostranstvu je radio kao ekonomista u Svetskoj banci od 1953. do 1977. godine, a za to vreme uspeo je da napreduje od šefa Odeljenja za opšte studije do mesta direktora. Tu se nije završio njegov angažman izvan granica Srbije.

Bio je savetnik generalnog sekretara Konferencije Ujedinjenih Nacija za trgovinu i razvoj UNCTAD za pitanja ekonomske saradnje zemalja u razvoju i za opšta pitanja, sa sedištem u Ženevi, od 1980. do 1984. godine.

Posle toga, radio je kao ekonomski savetnik Banke za trgovinu i razvoj u Vašingtonu u periodu od 1984. do 1988. godine.

Na našim prostorima ostao je zapamćen kao neko ko je uspeo da zaustavi hiperinflaciju devedesetih godina prošlog veka.

Krajem 1993. godine Savezna Republika Jugoslavija je ušla u hiperinflaciju i prema procenama Dragoslava Avramovića u novembru 1993. dnevna inflacija je bila skoro 18 odsto, a u januaru 1994. dnevna inflacija je bila skoro 62 odsto.

Hiperinflacija je trajala 24 meseca, i za taj period izdate su 33 nove novčanice, a od toga čak 24 u 1993. godini.

Mnogi su ova vremena zapamtili i po tekstu iz Politike „Dve plate za prekidač” iz novembra 1993. godine:

„Plašim se da umrem, jer ću tako mojoj deci da natovarim na vrat troškove sahrane. A oni takođe nemaju hleba da jedu. Zaboravila sam kakav je ukus voća, mesa, pa i mleka. Ne doručkujem, ne večeravam, ne pijem više kafu, ne pušim… Nemam praška da operem veš, štedim sapun. Nemam nikog da mi pomogne a poslednja penzija iznosila je osam milijardi dinara. Baš koliko i rolna toalet papira”.

U to vreme, prema dogovoru predsednika Srbije Slobodana Miloševića i predsednika Vlade Srbije Nikole Šainovića ekonomisti predvođeni Dragoslavom Avramovićem napravili su plan zaustavljanja inflacije, koji se primenjivao od 24. januara 1994.

Građanima Srbije ostao je u sećanju i po britkim nastupima pred poslanicima, a mnogi kažu da su njegove reči od pre dvadeset i pet godina aktuelne i danas.

„Naša ekonomska situacija je kontradiktorna. Imamo stabilan kurs, ali i bolesnu privredu. Sa katastrofom u organizaciji preduzeća i raspodeli. Naše cene su trideset ili četrdeset odsto iznad svetskih. Ako smem da vas vratim u istoriju, ja sam stariji od vas, to je ona situacija: Tu knezovi nisu radi kavzi, nit su radi Turci izelice. Al’ je rada sirotinja raja koja globe plaćati ne može ni trpeti turskoga zuluma.”

O sopstvenoj slici koju je izgradio u našem narodu, svedoči i pesma grupe Ateist Rep, budući da nije mnogo državnih funkcionera moglo da se pohvali pozitivnim prikazom u pesmama i drugim domenima kulture devedesetih godina prošlog veka.

„Zahvaljujući starcu, čiči od sto leta
Više ne lepimo pare umesto tapeta”

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 27. oktobra 1994. godine.

Preminuo je 26. februara 2001. godine u Rokvilu kod Vašingtona, a sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x