Na današnji dan u Terezinu umro Gavrilo Princip

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Gavrilo Princip Foto: printscreen
Podelite vest

Na današnji dan, 28. aprila 1918. godine  u  zatvoru u Terezinu (Češka) umro je Gavrilo Princip.

Na dvadesetogodišnji zatvor osudile su ga austrougarske vlasti nakon atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda (Franz) u Sarajevu 1914, čime je počeo Prvi svetski rat.

Gavrilo Princip je rođen 25. 7. 1894. godine u mestu Obljaj kod Bosanskog Grahova. Bio je jedno od devetoro dece, od kojih je šestoro umrlo u detinjstvu, Petra i Marije Princip.

Principi su bili srpska pravoslavna porodica, no sam Gavrilo je bio uvereni Jugoslaven koji je za sebe tvrdio da govori srpskohrvatskim jezikom.

Njegovo zdravlje je od najmlađeg uzrasta bilo problematično i patio je od tuberkuloze.

Gavrilo Princip je bio član jedne od omladinskih organizacija koja je bila u sastavu pokreta Mlada Bosna čiji je cilj bilo okončanje austro-ugarske vlasti nad Bosnom i Hercegovinom i ujedinjenje svih Južnih slovena.

Organizacija je okupljala mlade Srbe, Hrvate, Muslimane, odnosno sve one koji su čitali dela ruskih anarhista, ali i Ničea, Marksa, Kauckog i ostale.

Prema rečima samog Principa, među delima koja je naručivao iz Socijalističke knjižare u Beogradu bila su i “Tako je govorio Zaratustra” kao i Marksov “Najamni rad i kapital”.

Kada je umro imao je samo 24 godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x