Na današnji dan: Umro Stefan Lazarević, sin kneza Lazara, njegova je zadužbina Manasija (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Na današnji dan, 19. jula 1427. godine  umro je Stefan Lazarević, srpski knez, sin kneza Lazara i kneginje Milice, vazal turskog sultana Bajazita I do 1402. godine, kada se povukao u Carigrad gde je od vizantijskog cara Jovana II Paleologa dobio titulu despota.

Posle poraza Bajazita I kod Angore od Mongola, sklopio je sporazum sa ugarskim carem Žigmundom I od kojeg je 1403. godine dobio Mačvu i Beograd, koji je proglasio prestonicom, a 1421. je nasledio Zetu.

Bavio se prevođenjem s grčkog, napisao je poslanicu “Slovo ljubve”. Njegova je zadužbina manastir Manasija.

Stefan Lazarević rođen je u Kruševcu, 1377. godine, a umro u  Kragujevcu, 19. jul 1427.

Poznat je i kao Stevan Visoki, bio je sin kneza Lazara koji je vladao Srbijom kao otomanski vazal sa titulom kneza,  a kasnije i zvanjem despota.

Nakon očeve pogibije u kosovskom boju 1389. godine, Stefan je bio maloletan pa je umesto njega vladala njegova majka i namesnica Milica učinila je Srbiju vazalnom, kako ne bi potpali pod vlast konkurentske dinastije Brankovića.

Neki istoričari  ocenjuju da je Stefan periode mira iskoristio za snaženje Srbije u političkom, ekonomskom, kulturnom i vojnom pogledu

1412. godine je objavio „Zakonik o rudnicima“, kojim se uređuje život u Novom Brdu, tada najvećem rudniku na Balkanu. Time je pojačao razvoj rudarstva, koje je bilo glavna privredna grana tadašnje Srbije. Na polju arhitekture, nastavlja se razvoj Moravskog stila, koji je započeo u doba njegovog oca.

U periodu od 1407. do 1418. godine podiže manastir Resavu (Manasiju), poslednju monumentalnu zadužbinu srpskog srednjovekovlja, a Beograd je od porušenog pograničnog gradića pretvorio u modernu utvrđenu evropsku prestonicu, proširivši ga gotovo deset puta.

Bio je pokrovitelj umetnosti i kulture, a i sam je bio pisac. Njegovo najznačajnije delo je „Slovo ljubve“ koje se odlikuje renesansnim crtama. U ovom periodu se razvija i bogata prepisivačka delatnost (takozvana Resavska prepisivačka škola).

Srpska pravoslavna crkva ga je kanonizovala 500 godina nakon njegove smrti 19. jula 1927. godine i slavi ga 1. avgusta (19. jula po julijanskom kalendaru) kao svetog Stefana despota Srpskog.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x