Na hiljade Leskovčana ojađeno u piramidalnoj prevari, izgubljeno na hiljade evra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Tačan broj onih koji su prevareni za sada nije poznat, a nije poznata ni suma novca koji su izgubili preko aplikacije OpenSoil, koja se u ovom gradu pojavila avgusta prošle godine. Zna se da je u grupama na whatsapp-u bilo na hiljade građana sa kojima su komunicirali lokalni administratori. Aplikacija nije u funkciji nakon “promo akcije” u kojoj im je ponuđeno da za četiri dana dupliraju uloženu sumu.

IT stručnjaci kažu da je u pitanju klasična piramidalna prevara. Nekada su to u Srbiji radili Dafina i Jezda, danas su metode sofistiranije, a vlasnici sa dobrom i lakom zaradom ostaju nepoznati.

Dragan Marinković, urednik leskovačkog portala “Rešetka” kaže da je sve počelo u jednoj od fabrika koje zapošljavaju po više hiljada ljudi. Jedan od  šefova je svojim radnicima ponudio na pozajmicu najmanji ulog koji je iznosio 30 dolara da bi se registrovali i počeli da “rudare” na aplikaciji. Uloženi novac se pretvarao u takozvanu kriptovalutu, a sa njom se zarađivalo četiri puta dnevno.

Po Marinkovićem rečima radnici su brzo vratili uloženi novac, potom se razdužili sa šefom i nastavili da “stiču” preko aplikacije.

Jedan od oštećenih, koji je želeo da ostane anoniman kaže da je na uloženih 100 dolara mogao dnevno da zaradi 2-3 dolara. U društvu gde je zaraditi novac teško, ovo je izgledalo lako i primamljivo. Grupe su se širile, učlanjivale se cele porodice, rođaci, prijatelji, kumovi.

Sve do pre nekoliko dana kada su administratori ponudili neodoljivo: da se za četiri dana uložena sma duplira. Jedan od prevarenih kaže da su tada počeli ozbiljni ulozi, na hiljade evra.

Nakon završetka akcije, whatsapp grupu OpenSoil napušta administratorka Ana (navodno iz Amerike), aplikacija se gasi na popularnim platformama, a isplata zarada se blokira. Game over.

Stručnjaci upozoravaju da je gubitak novca  manji problem. Veći je činjenica da su se neki Leskovčani, a bilo ih je na hiljade, registrovali preko službenih internet naloga, što znači da su OpenSoil-u ostavljali lične podatke, šifre, IP adrese, što može ugroziti sistem.

Posebno ako se zna da neki od prevarenih rade u javnom sektoru koji se bavi bezbednošću građana.

Policijska uprava u Leskovcu još uvek nije dobila ni jednu prijavu o ovoj piramidalnoj prevari. Neko od oštećenih je mejl poslao Odeljenju za suzbijanje visoko tehnološkog kriminala koje se nalazi u Beogradu, ali se oni još nisu oglasili.

IT stručnjaci kažu i da prevareni mogu da se oproste od svog novca, jer je završio na računu kompanije u Kini, čiji je vlasnik nepoznat. Nije moguće tvrditi da su administratori ( iz Leskovca) znali da učestvuju u prevari, ali su imali motiv-

Prevareni tvrde da su administratori bili ubedljivi, ljubazni i predusretljivi, a šta će se dalje dešavati, niko ne zna.

Nekoliko stotina je odlučilo da leskovačkoj policiji ipak podnese krivačnu prijavu protiv Ane, glavne menadžere, mada  znaju da je, iako ranije dostupna 24 časa za sve konsultacije, imaginarni lik.

Da li je neko zaradio? Verovatno jeste i to u početku, ako je na vreme podigao ulog i nije želeo dalje da eksperimentiše. Koliko je takvih? Verovatno malo, jer su svi želeli više para.

Sociolozi tvrde da je najlakše prevariti ljude u siromašnim društvima, jer se kao davljenici hvataju za slamku.

 

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x