Na niškoj pijaci bundeva za Ginisa – 37 kilograma

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: Dragan Vidojković GO Palilula Niš

Zahvaljujući poljoprivrednom proizvođaču iz Pasi Poljane Slobodanu Stojanoviću na pijaci „Bubanj“ ili popularnoj „Moravskoj pijaci“ našla se ovih dana i pečenka teška 37 kilograma.

Stojanović je pečenku ili belu bundevu isekao na komade i tako prodao kupcima, jer teško da bi se bilo ko odlučio da je celu kupi.

Stojanović je rekao da je seme bundeve zasadio na zemljištu koje sadrži humus i pregorelo stajsko đubrivo, na mestu gde ima dosta sunca.

Tokom leta je biljku redovno zalivao i to samo u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satim, zbog visokih dnevnih temperatura i zagrejanosti biljke tokom dana.

Kako je kazao, nije koristio nikakvo sredstvo protiv bolesti, kao ni za prehranjivanje i pojačani rast. Bio je i sam iznenađen veličinom ploda. Uz pomoć ukućana bundevu je ubrao i izmerio, a na veliko iznenađenje svih njih, skala na vagi je pokazala 37 kilograma.

Pečenka ili bela bundeva omiljena je poslastica naših ljudi u zimskom periodu, a po tradiciji se nalazi i na trpezi za Badnje veče. Lekari je preporučuju u ishrani jer sadrži dosta beta karotina koji štiti ćelije od oštećenja.

Doprinosi smanjenju rizika od pojave raka grla, jednjaka, želuca.

Foto: Dragan Vidojković
GO Palilula Niš
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x