Na programu trećeg dana Dragačevskog sabora finalno takmičenje trubačkih orkestara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Treći dan Dragačevskog sabora trubača u Guči počeo je i danas trubačkom budilicom, a nastavljen svečanim saborskim defileom sa prikazom dragačevske svadbe iz 19. veka, u kome je učestvovalo nekolko stotina učesnika Sabora.

U toku dana biće održano takmičenje zdravičara, izbor za najlepšu narodnu nošnju, a za 18 časova je najavljeno finalno takmičenje u kome učestvuje 16 trubačkih orkestara iz Srbije.

U večernjim satima posetioce Sabora očekuje koncert Narodnog orkestra RTS-a sa gostima, koncert Bobana i Marka Markovića sa orkestrom i u ponoć počinje koncert pobednika 61. Sabora trubča.

Dragačevski sabor u Guči protiče uz muziku i igru, zvuke trubačkih orkestara koji osim što se takmiče, sviraju  u svim restoranima i pod šatrama u kojima se služe  tradicionlna jela “savdbarski kupus” iz zemljanog lonca, pečenje i “hajdučki ćevap”.

Na ulicama varošice postavljeni su brojni štandovi na kojima se prodaju predmeti narodne radinosti, majice sa popularnim aplikacijama, razne kape – šubare, šajkače, šeširi, kačketi, kao i  mnogi drugih predmeti.

Posetioci Sabora mogu pogledati i nekoliko izložbi u Muzeju trube – slike iz Galerije naivne umetnosti Kovačice, radove Udruženja samoukih slikara i vajara Dragačeva i likovnih umetnika Nikole Čuturila, Nevenke Radisavljević i Srdjana Kuljanina.

U galeriji Kulturnog centra u Guči postavljena je izložba originalnih kompleta narodnih nošnji iz etnografske zbirke Željka Utvara, kao i stalna postavke posvećena Saboru trubača.

U “Ulici domaće radinosti umetničkih i starih zanata” svoje rukovtvorine predstavilo je oko 15 izlagača.

Čačanska policija kontroliše vozače koji se vraćaju sa Sabora i do sada su, prema prvim podacima, iz saobraćaja isključena četvorica muškaraca zbog vožnje pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Dragačevski sabor trubača, 61. po redu, počeo je u petak, 5. avgusta i završava se večeras. Svi programski sadržaji na ovogodišnjem Saboru bili su besplatni za posetioce, kao i ulaz na Sabor.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x