Na sednici o rebalansu oštra rasprava o kosovskim biznismenima koji žive u Novom Sadu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC)
Podelite vest

U raspravi o rebalansu budžeta u Skupštini Srbije došlo je danas do oštre diskusije između poslanika Narodne stranke Borislava Novakovića koji je rekao da vlast daje najunosnije poslove firmama Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, koje su relevantne međunarodne organizacije označile kao vođe najveće organizovane kriminalne grupe u Srbiji i ministara koji su odbacivali optužbe na račun ove dvojice Srba i optuživali opoziciju “da govori kao Kurti”.

Novaković je u skupštini istakao da firme Milana Radojičića i Zvonka Veselinovića “Inkop”, “Granit Peščar” iz Ljiga, “Novi Pazar put” dobijaju brojne poslove u Novom Sadu koji se plaćaju iz budžeta milionskim iznosima,

Novaković je kritikovao predlog rebalansa budžeta kao i tvrdnje da je ogroman napredak plata od 640 evra.

“Ako se vratite u devedesete godine, ministre, pronaći ćete podatak da je šest maraka bila plata, ovo je sto puta bolje. Primerima može sve da se dokaže i ospori”, rekao je Novaković i dodao da treba pitati građane da li je ovo standard koji žele.

Novaković je naveo da se svaka kineska investicija proglašava za onu koja ima investicioni značaj, pa se samim tim izbegava Zakon o javnim nabavkama, a onda kao podizvođača uzme firmu Inkop.

Kao primer korupcije naveo je izgradnju mosta u Novom Sadu.

“Gradonačelnik je rekao da je most u vredan 130 miliona. Na dan potpisivanja on je bio 175,5 miliona. Pitam, kako je moglo da se javi 45,5 miliona koruptivne razlike? Pitam i kako je bilo moguće da Fruškogorski koridor, koji je procenjen na 200 miliona evra, ima ugovornu vrednost od 606 miliona evra”, pitao je poslanik.

Ministar finansija Siniša Mali ponovio je podatke o zaradama od 2012. godine do danas, a za kritike kineskog poslovanja rekao je da “kao da sluša Aljbina Kurtija”.

“Ali to je taj glas i protiv Srbije i glas nekih drugih koji govore kroz te ljude. Mi ćemo se boriti za naš narod na Kosovu i Metohiji”, rekao je Mali, a Novakoviću poručio da kaže ako nešto nije u skladu sa zakonom.

Nije odgovorio na pitanje o ceni Fruškogorskog koridora, ali je rekao tog puta ranije nije ni bilo, te naveo šta će sve taj put da poveže.

Novaković je ponovio pitanja o ceni mosta i radova na koridoru, kao i o firmama kosovskih biznismena.

“Ako međunarodna zajednica i relevantne institucije jasno kažu da je reč o najvećoj kriminalnoj grupi koja korumpira bezbednosne zvaničnike Srbije i Crne Gore ostvaruju ilegalnu trgovinu robom, oružjem i narkoticima, kako njihove firme mogu da povlače sredstva iz budžeta” pitao je Novaković.

Odgovorio mu je Aleksandar Martinović, prvi put sa mesta ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu i to osvrtom na sankcije i ratove devedesetih godina, kao i na promenu vlasti 2000.godine.

Novakovića je pitao “koliko je para dato Dušanu Borovici da završi ipsilon krak do Subotice koji nije završen”, a pitao ga je i za dvorac Heterlend, Fond za kapitalna ulaganja i druge navodne afere bivše vlasti.

Martinović je rekao da poslanik “kriminalizuje dva čoveka koji žive na Kosovu i Metohiji” kao što to rade svi neprijatelji Srbije koji žele da odvoje Kosovo”.

“Nije Zvonko Veselinović na Kosovu. On živi u Novom Sadu i orkestrira kriminalnom scenom Novog sada i cele države ovde i vi znate da je on mafijaš. Vi znate da je on kriminalac, a ćutite i ne smete da izgovorite njegovo ime. Kao poslanik iz Novog Sada imam pravo to da kažem. Nećemo dozvoliti da Novi Sad doživljava torturu Zvonka Veselinovića i Andreja Vučića koji upravlja političkim procesima i Zvonka Veselinovića koji upravlja kriminalnim radnjama”, rekao je Novaković, pre nego što mu je isključen mikrofon.

Šef skupštinskih naprednjaka Milenko Jovanov odgovorio je da ni Veselinović ni Radojičić nisu pravosnažno osuđeni, za razliku od poslanika koji je osuđen na šest meseci uslovnona dve godine zato što je tukao policajca u Vrbasu, a još i “ponavlja teze Aljbina Kurtija da Srbi sami sebe napadaju”.

U nastavku je ministar Martinović ponovio da se napadaju Veselinović i Radojičić, a da niko ne govori o ugroženim Srbima niti kritikuje Albance.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x