Na suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića svedokinja promenila iskaz

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija foto: Vlada Republike Srbije
Podelite vest

Sudjenje za ubistvo lidera Gradjanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića nastavljeno je danas svedočenjem R.R. i D.J.

Pred sudskim većem najpre je svedočila R.R. iz Severne Mitrovice, majka Ivice Raičića koji je ubijen ispred vrtića u ovom gradu 26.12.2014. godine, objavio je portal RadioKiM.

Ona je pozvana kao svedok zbog iskaza datog Tužilaštvu 10.12.2018. godine u kojem je kazala da je grupa koja se dovodi u vezu sa ubistvom njenog sina povezana i s ubistvom Olivera Ivanovića, te da je nalogodavac isti.

Medjutim, svedokinja danas nije potvrdila raniji iskaz, izgovarajući se da je zaboravila šta je tada rekla, te da većinu optuženih ne poznaje.

Svedokinja je negirala i da poznaje jednog od vodja kriminalne grupe Milana Radoičića, koga je u ranijem iskazu optužila da je bio “bos” policiji na severu koja, kako je ranije rekla, nije uradila ništa da se razreši ubistvo njenog sina.

Navela je da je istragu o ubistvu sina vodio jedan od optuženih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, Rade Basara.

Ujedno je kazala da je njena porodica od policijskih istražitelja trpela pritiske i maltretiranje i pre i nakon ubistva njenog sina. Dodala je da je Policijskom inspektoratu u Prištini podnela krivičnu prijavu zbog odugovlačenja istrage o ubistvu njenog sina, ali da je ona odbačena kao neosnovana.

Svedokinja je takodje rekla da ubijenog Olivera Ivanovića nije poznavala lično, da bi tokom ispitivanja ipak rekla da ga je poznavala pet do šest meseci pre ubistva, ali da je to bilo povezano sa strankom koju je predvodio. Rekla je i da od Ivanovića nije tražila pomoć oko razrešenja ubistva njenog sina.

Ona je kazala i da od optuženih poznaje Marka Rošića, Silvanu Arsović i Radeta Basaru. Za prvo dvoje optuženih je imala pohvalne reči, istakavši da je Arsovićeva bila odana Oliveru Ivanoviću i da nikada nije čula da je bila povezana sa ostalim optuženima u ovom slučaju.

Advokati Faruk Korenica i Tom Gaši su kazali medijima da današnje svedočenje R.R. nije relevantno za ovaj slučaj te da je povezano sa slučajem ubistva Ivice Raičića.

“Većina svedoka menja svoje iskaze na ovom maratonskom sudjenju koje traje već dve godine. Smatram da nemaju razloga da menjaju svoje izjave u postupku. Medjutim, svedokinja koja je danas bila na sudjenju, nije pomogla sudu da dodje do istine. Ona je bila ošamućena i više je govorila o ubistvu njenog sina i ja mislim da ona nema nikakvih konkretnih saznanja o ubistvu Olivera Ivanovića”, kazao je advokat Gaši, koji zastupa Radeta Basaru.

Ukoliko ona nema saznanja o ubistvu njenog sina, kako može da zna nešto o ubistvu Olivera Ivanovića. Ona je rekla da je poslala prijavu kosovskom policijskom inspektoratu ali da nema tu prijavu u pismenoj formi, niti njen ishod, odnosno rekla je da je ta prijava odbačena. Kao ljudska bića možemo da razumemo ovu svedokinju koja pati zbog ubistva svog sina, ali smatram da moj klijent i ostali nemaju nikakvu ulogu u tome što se njoj dogodilo, mislim da ona nije doprinela da saznamo ništa konkretno u ovom predmetu”, kazao je Tom Gaši, advokat Radeta Basare.

Na pitanje zašto misli da je svedokinja R.R. danas dala drugačiji iskaz od onog 2018. godine, Gaši odgovara:

“Ja ne mogu da govorim u njeno ime, ali smo svi čuli da je ona to rekla na osnovu onoga što je čula i da nema nikakvih konkretnih saznanja, ako se može tako reći, rekla-kazala, i to nisu dokazi koji bi trebalo da se iznose na sudu. Smatram da je tužilac nju predložio kao svedoka bez ikakvog razloga, jer ona nije doprinela ništa u ovom slučaju”, kazao je Gaši.

Nakon svedočenja R.R. pred sudom se pojavio i D.J. bivši gradonačelnik Leposavića. On je rekao da ga je Tužilaštvo ispitivalo o dogadjajima koji nemaju veze s ubistvom Olivera Ivanovića već sa dešavanjima tokom izborne kampanje 2017. godine i napadima na njegovu i kancelariju njegovog sina.

Svedok je kazao da nije poznavao pokojnog Ivanovića. Da je znao isto što i gradjani, da je Ivanović bio političar, da je imao stranku. Kazao je da se s Ivanovićem sreo samo jednom gostujući u jednoj tv emisiji.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x