NADA: Кatastrofalna situacija u EPS-u, neko će morati da odgovara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Najnoviji izveštaj o realizaciji trogodišnjeg programa poslovanja, za prva tri meseca ove godine koji je objavio EPS, svedoči o alarmantnoj finansijskoj situaciji u kojoj se ovo javno preduzeće nalazi, ocenila je danas koalicija NADA.

“Na žalost, situacija nije alarmantna samo u finansijskom smislu jer se EPS u tehničkoj oblasti proizvodnje struje nalazi u još goroj situaciji”, navodi se u saopštenju koalicije.

Dodaje se da zvanični podaci pokazuju da je proizvodnja električne energije samo od januara do marta tekuće godine za 21 odsto manja nego u istom periodu prethodne godine.

“Troškovi nabavke, odnosno uvoza električne energije iznosili su skoro 51 milijardu dinara i sve ovo je dovelo do toga da EPS za prva tri meseca 2022. godine napravi gubitak od skoro 30 milijardi dinara. Račun za nestručno, bahato, neodgovorno vođenje ovog javnog preduzeća platiće na kraju svi građani Srbije kroz račune, ali i kroz restrikcije struje koje će, ukoliko se nastavi sa ovakvim poslovanjem EPS a, biti neminovne”, smatra NADA.

Ta koalicija koju, kako su podsetili, čine Novi DSS, deo POКS pod vodjstvom Vojislava Mihailovića i 25 nevladinih organizacija i pokreta, pozvala je nadležne organe da hitno reaguju i kazne odgovorne za ovakvo stanje u nekada veoma uspešnom preduzeću, koje je bilo okosnica razvoja domaće privrede.

U izveštaju EPS-a se navodi, kako je objavio list Danas, da je gubitak tog preduzeća za tri meseca ove godine 29,8 milijardi dinara ili oko 250 miliona evra.

To je rezultat posle gubitka iz 2021. godine od 13,2 milijarde dinara, koji je stigao u poslednjem kvartalu jer je za devet meseci prošle godine preduzeće bilo u dobiti od 8,5 milijardi dinara.

U izveštaju se navodi da EPS nije dobijao subvencije države, ali se zato zaduživao, pa je iznos duga na dan 31. mart 2022. godine 165,7 milijardi dinara ili 1,4 milijarde evra.

Glavni razlog ovakve situacije EPS je kolaps TENT prošle zime, navodi list Danas.

U četvrtom kvartalu 2021. godine EPS je uvezao struju 1.224 gigavat sati električne energije, koju je platio 289,7 miliona evra ili 278,7 miliona evra više nego što je bilo planirano.

U prvom kvartalu ove godine uvoz je povećan na 1.645 gigavat sati po ceni od 219,29 evra po megavat satu, što je plaćeno 360 miliona evra.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x