Najbolji među nama: Bojan Kitanović, niški profesor filozofije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Bojan Kitanović Foto: privatna arhiva
Podelite vest

Bojan Kitanović je profesor filozofije u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu, časove drži na srpskom i engleskom jeziku. Usavršava i francuski jezik, kako bi učenicima bilingvalnog odeljenja mogao filozofsku misao da predstavi i na ovom jeziku. 2017. godine, kada je završio Filozofski fakultet u Nišu, proglašen je najboljim studentom fakulteta.

Kao i svi ljudi koji postižu uspehe zahvaljujući ogromnom uloženom radu i Bojan o svojim uspesima nerado priča. Skroman i nenametljiv, ljubazan i vredan, uvek je spreman da pomogne svakome kome je pomoć potrebna.

Osnovne studije filozofije završio je 2016. godine, nakon čega je upisao master studije na niškom Filozofskom fakultetu, koje je završio u roku, godinu dana kasnije. Tema njegovog master rada bila je „Uticaj Aristotelove metafizike na delo Tome Akvinskog“.

“Filozofija je nauka koja me je uvek interesovala, pre svega zbog odlične profesorke filozofije u srednjoj školi, ali i zbog suštine same nauke. Onog trenutka kada sam se susreo sa prvim filozofskim predmetom u srednjoj školi, a to je bila logika, bio sam oduševljen. To je bio treći razred srednje škole i već sam tada počeo da se interesujem za kapitalna filozofska dela, iznajmljujem knjige i čitam. Čitao sam dela od onih najpoznatijih, kao što su Platonova „Država“ i „Gozba“, do onih, u to vreme, meni manje poznatih autora“, objasnio je Bojan.

Zašto baš filozofija? Bojan kaže da je to jedina nauka koja je mogla da mu zasiti radoznalost i želju za saznanjem, jer pokriva kako domen prirodnih, tako i društvenih nauka.

„Jedan od omiljenih filozofa mi je Imanuel Kant. Na osnovnim studijama, Kantova filozofija religije je ujedno bila i tema mog diplomskog rada“.

Tokom studiranja, Bojan Kitanović je svake godine bio proglašavan za najboljeg studenta na Departmanu za filozofiju, a nakon što je završio i master studije, 2017. godine, rečeno mu je da je i najbolji student celog Filozofskog fakulteta u Nišu, što ga je u prvi mah iznenadilo, jer nije ni očekivao, niti je razmišljao o nagradama. Na osnovnim studijama, Bojanov prosek ocena bio je 9,8, na masteru 10,0.

„Jednostavno sam radio i učio ono što volim, sve ostalo je bilo nuspojava, što jeste lepo, ali nije glavna motivacija“, dodao je.

  1. godine je u Banovini, zgradi niškog Univerziteta, dobio plaketu kao najbolji student Filozofskog fakulteta, kao i Srebrni znak Univerziteta u Nišu za postignute uspehe.

Nakon završetka master studija bio je, ne tako dugo, na Birou za nezaposlene. U više navrata radio je u srednjim školama kao profesor filozofije na zameni, a bavio se i programiranjem, što je još jedna Bojanova ljubav.

„Teško je naći dobrog filozofa koji nije svestran“, kaže uz osmeh.

Radni odnos sa punim fondom časova ima u Gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu, gde predaje Teoriju saznanja i Filozofiju na engleskom, kao i Logiku na srpskom jeziku. Prošle godine je predavao filozofiju na srpskom jeziku. Na engleskom predaje u međunarodnom (IB) odeljenju, a uči i  francuski jezik, kako bi mogao da predaje i bilingvalnom odeljenju koje postoji u ovoj školi.

„Ono što sam mogao da primetim na osnovu reakcija svojih učenika, na časovima i van njih, čini mi se da postoji uzajamno poštovanje i motivacija da i oni i ja budemo bolji“, kaže ovaj mladi profesor.

Što se tiče budućnosti, najverovatnije slede usavršavanja, „ako se ukaže prilika i bude bilo slobodnog vremena“ u Sloveniji.

Bojan Kitanović je aktivan član Slovenske kulturne skupnosti „France Prešeren“ u Nišu, a od pre dve godine je i državljanin Republike Slovenije, po očevoj liniji, baki Štefki Kogovšek.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x