Najlepši manastiri u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Crkva Sveta Petka u Sečanici
Podelite vest

Manastiri u Srbiji su divna i sveta mesta od velikog kulturnog i istorijskog značaja. Reč je o posebnim mestima koja predstavljaju važne i istaknute simbole srpske nacionalnosti, tradicije i naravno, vere. Manastiri su građevine izuzetne arhitekture i umetnosti koja će vas ostaviti sasvim bez daha. Ova sveta mesta su postojani i nemi svedoci naše duge, burne i često turbolentne prošlosti. Neodvojivi su deo srpske kuture, tradicije, kao i raskošne kulturne baštine. Neodvojivi su deo samog srpskog identiteta.

Teško je izdvojiti najlepše jer je svaki poseban, značajan i jedinstven na svoj način, ali smo za potrebe ovog teksta izdvojili nekoliko istaknuth manastira koje bi obavezno trebalo da posetite i to što pre.

Manastiri Fruške gore

Vojvodina čuva neka od najznačajnijih svetih mesta, koja su vekovima bila centar okupljanja vernika. Postoji dobar razlog zbog kog se Fruska gora često naziva Srpskim Atosom ili Svetom Gorom. Na jedinoj vojvođanskoj planini izgrađeno je nekada 35 svetih mesta, ali je nažalost do današnjeg doba opstalo svega 17. Verski objekati se nalaze u neposrednoj blizini, tako da se čitava oblast naziva manastirskim naseljem. Izdvojili smo za vas najistaknutije manastire ovog kraja:

●     Mala Remeta – Ovaj ženski manastir je osnovao kralj Dragutin Nemanjić i predstavlja pravi primer raskošnog i jedinstvenog srpsko- vizantijskog stila.

●     Novo Hopovo – Čuveni Đurađ Branković je osnovao manastir Novo Hopovo, početkom XVI veka. Značajno je što je ovaj manastir nekada bio veliki kulturni i prosvetni centar u kome su Srbi učili da čitaju i da pišu.

●     Krušedol- Značaj ovog manastira ogleda se u bogatoj istorijskoj riznici, čuvenom ikonostasu i mnogim relikvijama koje se u njemu čuvaju poput mošti Brankvića i patrijarha Arsenija III Čarnojevića.

●     Vrdnik- U ovom manastiru nekada su se nalate mošti kneza Lazara do 1942. godine. Danas je ovo jedan od najlepših i najbolje uređenih ženskih manastira sa divnim konakom.

Ovi prelepi manastiri su mesta koja će vas fascinirati svojom lepotom i značajnom istorijskom ponudom. Istorija i veličanstvenost impozantnih građevina ostaviće vas zadivljene. Smešteni su u netaknutoj prirodi koja stvara divne pejzaže i panorame od kojih zastaje dah. Ova mesta su od izuzetnog kultrnog i istorijskog značaja. Nadamo se da je naš izbor manastira, bar delom, prikazao bogatstvo i lepotu srpskih manastira i inspirisao vas da organizujete obilazak ovih svetinja.

Odmor na Fruškoj gori

Naš savet je da ostanete nekoliko dana na ovoj divnoj i atraktivnoj planini koja zaista ima mnogo toga da ponudi svim svojim gostima. Turistički potencijal je nepresušan, tako da pored obilaska značajnih svetih mesta, ovde možete uživati i u lekovitim blagodetima banje, kao i u fantastičnim planinskim pejzažima. Autentični duh drvenih brvnara, zelena prostranstva i netaknute lepote prirode, kao i značajni manastiri su ono što vam Fruska gora nudi.

Manastiri Ovčarsko-kablarske klisure

Za zapad naše zemlje može se reći da zaista čuva jedinstvena obeležja Srbije. Mnogobrojni spomenici, kao i značajni istorijski lokaliteti u ovom delu naše zemlje ostali su netaknuti i veoma dobro očuvani. Čuveni manastiri koji se nalaze duž klisure između dve planine Ovčara i Kablara, deo su značajnih lokaliteta ove regije i nešto su što obavezno morate da posetite.

Sigurni smo da će vas njihova impresivna i veličanstvena arhitektura ostaviti savim bez daha, da će vas čitava poseta dirnuti i da ćete se uvek rado ponovo vraćati.

Na svega 18 km od Čaka, između dva velika masiva, ušuškano je niz prelepih srpskih manastira. Manastiri u ovom delu Srbije su postali centar duhovnosti i identiteta Srba, ali su, još važnije, bili sveta mesta na kojima su spašavali mnogi životi.

●     Manastir Vavedenje- Jedan od najlepših manastira ovog kraja koji će vas zadiviti svojom prelepo uređenom okolinom, ali i samom crkvom i divnim monahinjama koje su uvek raspoložene za razgovor i savet.

●     Manastir Preobraženje- Za ovaj manastir mnogi tvrde kako ima posebnu, isceliteljsku moć. U prošlosti manastir je bio porušen i uništen, ali je uspeo da pvrti nekadašnju slavu i da se opet izgradi.

●     Manastir Svete Trojice- Padine Ovčara su savršen dom za ovaj prelepi i značajni manastir koji se nalazi nadomak sela Dučalovići.

●     Manastir Blagoveštenje-Ovaj manastir nalazi se pod Kablarom, odmah sa leve strane reke, iznad čuvene hidrocentrale u Ovčar banji. Ubraja se u spomenike kulture od velikog značaja, a to sasvim dovoljno govori o njegovoj lepoti i značaju.

●     Manastir Jovanje- Još jedan značajni manastir koji se nalazi na levoj obali Zapadne Morave. Do njega možete doći iz Ovčar banje. Nažalost , mnogo je puta rušen i pljačkan, ali se uvek ponovo izgradio i obnovio.

Naravno, pored ovih, klisura je bogata sa još nekoliko jednako lepih i važnih manastira. Njihov uticaj i značaj su veliki, tako da ih morate posetiti i uživo se uveriti u lepotu i snagu njihove svetinje, kao i u mir koji vam pružaju. Unutar manastira možete videti drevne i dragocene freske na kojima su oslikani naši najveći sveci. Verujemo da taj prizor nikoga ne može da ostavi ravnodušnim. Mir, lepota, sreća i vera, sve to i mnogo više osetićete u našim istaknutim manastirima.

Odmor u Šumadiji

Kako bi ste imali dovoljno vremena da na miru i detaljno istražite sve blagodeti i prirodne lepote Ovčara i Kablara naša preporuka je da obavezno provedete u obližnjem Čačku nekoliko dana. Na taj način imaćete sasvim dovoljno vremena da uživate u atrakcijama Čačka, da obiđete i divnu Ovčar Banju koja je pravi raj za sve turiste, a ukoliko ste ljubitelj leta i letnjih aktivnosti, ova banja pružiće vam čistu, lekovitu i toplu vodu u kojoj se možete kupati. Potom se možete upustiti u obilazak svetinja ovog kraja.

Nadamo se da vam je ovaj tekst, barem malo, približio veličinu i značaj naših svetinja. Obilazak manastira je jedno sasvim posebno i jedinstveno iskustvo koje ćete dugo pamtiti i koje se teško može dočarati rečima. Ova sveta mesta su deo naše tradicije i naših korena. Istovremeno, sveta mesta su snažna, neraskidiva spona sa precima. Reč je o specijalnoj sponi koja podseća na neuništivi most koji zauvek povezuje prošlost i budućnost, mrtve i žive, staro i novo, prelazišavši time okvire vremena i ovoga sveta.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x