Najmanji pejsmeker na svetu ugrađen pacijentima na Klinici za kardiologiju u Nišu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: M.M.
Podelite vest

Na Klinici za kardiologiju danas je prvi put u Univerzitetskom kliničkom centru Niš implantiran novi tip pejsmekera, takozvani mikro pejsmeker, transkateterskim pristupom bez klasičnog operativnog reza.

Prema rečima direktora ove klinike prof. dr Tomislava Kostića, ovaj uređaj spada u najmanje pejsmekere na svetu. Niškim lekarima pomoć pri ovoj hirurškoj intervenciji pružio je prof. dr Pšemislav Mitkovski iz Poljske.

Prof. dr Tomislav Kostić, direktor Klinike za kardiologiju

Pejsmeker koji je danas ugrađen kod dva pacijenta ima sve funkcije koje ima i standardni, ali je neophodan za grupu pacijenata kod kojih postoji veći rizik od klasične ugradnje. I dalje će standardna ugradnja biti dominantna, ali je bitno da će određeni pacijenti zahvaljujući ovom tehničkom dostignuću imati alternativu.

„Implantira se direktno unutar srčanog mišića kroz femoralnu venu. Nije klasična hirurška intervencija koja se do sada koristila.

Ja sam posebno ponosan na činjenicu da smo mi sa tom vrstom procedure krenuli odmah nakon Kliničkog centra Srbije.

Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, Republičkom fondu i Upravi Kliničkog centra imali smo tu mogućnost da takvu vrstu uređaja dobijemo ovde, a sve u korist naših pacijenata“, rekao je dr Kostić.

To je još jedan dokaz da niška klinika prati sve svetske tokove, kada je moderna kardiologija u pitanju.

„Sve ono što se ugrađaje u svetu, radi se i ovde u našem Pejsmeker centru, na koji sam ja izuzetno ponosan. Od početka godine smo ugradili 665 uređaja, što nas svrstava u veliki regionalni centar, jedan od najvećih posle Kliničkog centra Srbije“, istakao je dr Kostić i dodao da veliku zahvalnost duguje kompletnom osoblju.

Dr Predrag Cvetković i prof. dr Tomislav Kostić

Prof. dr Pšemislav Mitkovski iz Poljske objasnio je da je danas u Nišu ugrađen pejsmeker zapremini 0,8 kubnih centimetara, a direktor UKC Niš dr Zoran Perišić je dodao da je težak samo dva grama.

Prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš

„Vrhunska medicina odavno nije privilegija jednog ili dva centra i odavno je naš cilj da pratimo sve ono što se dešava, ne samo u Beogradu, već i u svetu. Zahvaljujući ovoj proceduri pacijenti imaju manje trauma, ona je bez rizika i infekcije džepa u kojoj dolazi pejsmeker. Ugrađen je aparat koji se ne vezuje žicama, gde nema neke druge tehnologije sem ovog aparata, a sa podjednako dugačkim trajanjem baterija. Ova kuća želi da isprati sve ono što se dešava u savremenoj kardiologiji“, rekao je dr Perišić.

Perišić je najavio da će u naredna tri meseca ovde biti urađena i ugradnja veštačke srčane vavule bez otvaranja grudnog koša. Dodao je da je 2000.-tih godina bilo samo pet centara u Srbiji, a da ih sada ima 22. To pokazuje koliko se odmaklo od nekog vremena kada je medicina bila na sasvim drugom nivou. Perišić je najavio i da će ovih dana u UKC Niš biti pušten u rad i četvrti akscelerator, što će mnogo značiti  pacijentima sa juga Srbije koji gravitiraju ka ovom kliničkom centru.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x