Najuticajniji indijski dnevni list TIMES OF INDIA objavio priču o festivalu “Muzički edikt”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: timesofindia.indiatimes.com
Podelite vest

Najuticajniji dnevni list u dalekoj Indiji TIMES OF INDIA, objavio je tekst Međunarodnom festivalu horske duhovne muzike “Muzički edikt”, održanom u Nišu od 4. do 7. juna ove godine u kompleksu Saborne crkve u oraganizaciji NCPD “Branko”, sa blagoslovom Episkopa niškog gospodina Arsenija, a pod pokroviteljstvom Grada Niša.

Eparhijski hor kalkutskih škola iz Кalkute (Angikanska crkva Indija), koje predvodi dirigent Vahagan Tadevosijan nastupio je treće večeri festivala “Muzički edikt” u sali Svetosavskog doma pri niškom Sabornom hramu

Pored hora iz Indije, NCPD “Branko”, Eparhiju nišku i Grad Niš, je posetila i delegacija direktora škola i profesora iz tog grada na čelu sa Biskupom Anglikanske crkve Кalkute i Severne Indije g. Paritoš Кening..

Takođe, uvažene zavnice bile su gosti na slavi Sabornog hrama Silaska Svetog duha na Apostole 4. juna, prvog dana održavanja festivala “Muzički edikt”.

Dobar deo teksta u listu TIMES OF INDIA, se odnosi na Niš kao rodno mesto Кonstantina Velikog. O Muzičkom ediktu ovaj hor govori, da je organizovan da promoviše rodno mesto cara Konstantina i prikaže Milanski edikt koji je dao versku slobodu svim hrišćanima.

“Osećali smo se ponosno kao Indijanci kada su se naši učenici predstavili pred publikom i pokazali da je muzika jedan od načina koji umanjuje barijere vere, jezika i kulture. U muzici smo nužno jedno“, rekao jeepiskop Paritoš Kaning, koji je predvodio delegaciju Indije.

Gradonačelnica Niša Dragna Sotirovski susrela se sa delegacijom iz Indije u Svetosavskom domu, kada joj je uručen prigodan, simboličan poklon “ešrapa-traka, simbol hora iz Кalkute.

Iako dolaze iz drugačijeg kulturnog miljea, gosti iz Кalkute su hrušćani i ostavrili su neposredan odnos sa čitavim oraganizacionim timom festivala “Muzički edikt”, uz obećanje “da se vidimo ponovo u Nišu ili njihovom gradu”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x