Najveća pobeda u Prvom srpskom ustanku – Boj na Mišaru

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Bitka na Mišaru slika Afanasija Šeloumova
Podelite vest

Prvog avgusta 1806. godine srpski ustanici pobedili su  Turke na Mišarskom polju kod Šapca, što je bila i najveća pobeda Karađorđeve vojske u Prvom srpskom ustanku.

Bitka na Mišaru ili boj na Mišaru je bitka vođena između srpske ustaničke vojske pod komandom Karađorđa i turske vojske na brdu Mišar kod Šapca od  1. do 3. avgusta  1806. godine.

Ova bitka je jedna od najvećih pobeda srpskih ustanika za vreme Prvog srpskog ustanka. Bitku je ovekovečio Filip Višnjić u narodnoj epskoj pesmi „Boj na Mišaru”, dok  je ruski slikar Afanasij Ivanovič Šeloumov ovekovečio monumentalnom kompozicijom ulja na platnu „Boj na Mišaru”.

Nakon pobeda na Mišaru i Deligradu, Porta je bila primorana da pregovara o miru sa ustanicima, uz posredovanje Austrije i Rusije. Porta je fermanom dala oproštaj Srbima za sve što su učinili u trogodišnjem ustanku, pokazala spremnost da Srbima odobri autonomiju ako izraze vernost Porti, da prihvata ustanovljenje srpskog vrhovnog kneza i da Srbi plaćaju jednom godišnje carske dažbine u iznosu od 722.500 groša.

Napoleon Bonaparta je odao priznanje Karađorđu u Ašpernu kod Beča 21. maja 1809. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x