NALED: Elektronska prijava poljoprivrednih gazdinstava kreće od 1. jula 2022.

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Facebook NALED
Podelite vest

Nacionalna agencija za lokalni ekonomski razvoj (NALED) objavila je danas da od 1. jula naredne godine počinje elektronska prijava poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji za državne subvencije preko platforme eAgrar, koja će omogućiti da se više od 400.000 gazdinstava registruje onlajn.

To će, prema istraživanju NALED-a, skratiti dosadašnju proceduru četiri puta, a troškove prijave smanjiti za 80 odsto.

“Dosadašnja praksa registracije nalagala je poljoprivrednicima da dostave više od 90 podataka u 10 različitih dokumenata, od čega je 70 odsto informacija bilo suvišno, poput dokaza o vlasništvu zemljišta ili nad životinjama, jer već postoje u bazama različitih državnih organa. Osim što je bilo neophodno da za ovaj postupak izdvoje gotovo pet sati, poljoprivrednici su svaki put morali da plate i takse za razne izvode i potvrde, što ih je godišnje ukupno koštalo oko dva miliona evra”, kazala je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, navedeno je u saopštenju.

Dodala je da će podaci iz više od 20 javnih registara biti uvezani, dostupni i vidljivi na jednom mestu.

Kako bi obezbedili da poljoprivrednici budu edukovani o načinu upotrebe nove platforme, NALED u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) sprovodi projekat putem kojeg će se obučavati korisnici, sprovoditi direktne mentoring posete, kao i promotivne kampanje.

Projekat EBRD takodje podrazumeva stručnu i tehničku podršku u izmeni neophodnog pravnog okvira, u razvoju softverskog rešenja i jačanju kapaciteta Uprave za agrarna plaćanja, kako bi se sistem bez problema primenio u praksi.

Ukazano je i da se na isplatu subvencija dosad čekalo i duže od šest meseci, jer su se sva dokumenta obradjivala i pregledala ručno, te su greške službenika bile česte.

Objašnjeno je da će, zahvaljujući novom sistemu, koji će sada automatski povlačiti informacije iz umreženih nacionalnih registara, poljoprivrednici putem svojih onlajn profila popunjavati samo one podatke koji se ne nalaze u drugim evidencijama i to samo jednom.

Nijedan dokaz više neće morati da dostavljaju na papiru, a rešenja o dobijenim subvencijama stizaće im putem elektronske pošte, navedeno je u saopštenju.

U NALED-u smatraju da će eAgrar tako postati pouzdan izvor podataka o pojedinačnim poljoprivrednicima, zadrugama, visini subvencija, kreditnoj istoriji, a osiguraće i veću transparentnost podataka, registrovanih korisnika i dodeljenih podsticaja.

Takodje, ovaj softver će imati značaj i za proces prilagodjavanja pravilima Evropske unije, jer predstavlja prvi korak ka uspostavljanju sistema za odobravanje podsticaja iz evropskih poljoprivrednih fondova.

Resorno ministarstvo mislilo je i na one manje vešte u korišćenju novih tehnologija, pa će poljoprivrednici dobiti i direktnu podršku u popunjavanju zahteva u svojim opštinama, navedeno je iz NALED-a.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x