Narodna stranka: Gorivo u Srbiji skuplje nego u većini zemalja Evrope zbog ‘Huta iz Nemanjine’

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube MINA video printscreen
Podelite vest

Narodna stranaka saopštila je danas da, posle prošlonedeljnog poskupljenja goriva u Srbiji, samo šest zemalja EU ima veće cene dizela i benzina.

“Cene goriva u Srbiji su značajno više u odnosu na cene u zemljama okruženja, a samo šest zemalja ima više cene posle odluke Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine da dizel poskupi na 205 dinara po litru, a evropremijum BMB na 184 dinara”, naveo je u saopštenju potpredsednik Narodne stranke Borislav Borović.

Dodao je da je to poskupljenje u Srbiji predsednik države Aleksandar Vučić “stručno” objasnio, prebacujući krivicu na jemenske Hute koji potapaju brodove u Crvenom moru i prognozirajući da će cene nafte u svetu biti dvostruko veće.

“Naravno da svako otežano snabdevanje i distribucije nafte dovodi do porasta cene tog proizvoda, ali neće biti da se to najviše odražava na cene goriva u Srbiji. Pre će biti da je ova razlika u ceni goriva u Srbiji, u odnosu na ostale zemlje u okruženju i na većinu u Evropi, u režiji ‘Huta iz Nemanjine 11′”, rekao je Borović.

Dodao je da je akcizna politika svih vlada SNS-a dugi niz godina takva da u finalnoj ceni goriva i energenata više od 50 odsto učestvuje država, zahvatanjem dela cene kroz akcize, porez na dodatu vrednost (PDV) i druge takse, dok distributeri i proizvođači uzimaju manje od 50 odsto.

To, kako je rekao, nije normalno i zbog toga su energenti u Srbiji skuplji nego u regionu i u većini zemalja Evrope.

Akcizna politika je, prema njegovim rečima, jedan od glavnih generatora inflacije u Srbiji, jer cene goriva, ali i struje i gasa, direktno utiču na sve ostale cene.

Narodna stranka godinama, kako je naveo, insistira na smanjenju akciza, ili na njihovom potpunom ukidanju, posebno na gorivo za poljoprivrednike, ili ukidanje akcize za struju koja je privremeno uvedena 2015. godine zbog “finansijske konsolidacije”, ali nikada nije ukinuta.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x