Narodna stranka: Izmenama Zakona o porezu na imovinu, do 30 odsto jefinijih stanova

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Poslanik u Skupštini Srbije i potpredsednik Narodne stranke Đorđe Stanković pokrenuo je danas inicijativu za izmene Zakona o porezu na imovinu, čiji je cilj smanjenje cene nekretnina za 30 odsto i značajno olakšavanje mladima da dođu do svog prvog stana.

Stanković je televiziji Nova S rekao da su cene nekretnina u poslednjih pet godina povećane za 80 odsto i da je glavni razlog poskupljenja “nova SNS elita koja je novostečeni kapital investirala u građevinsku industriju ili u kupovinu nekretnina”, a da su stanovi poskupeli delimično i zbog inflacije i povećanih cena materijala.

“Balon je napumpan tako što oni koji su imali mnogo novca nisu ni pitali za cenu, a od 2017. godine do danas 60 odsto nekretnina je kupljeno za keš”, rekao je Stanković, prenela je Narodna stranka.

On je u saopštenju istakao da bi mladima koji nemaju nekretnine u vlasništvu trebalo omogućiti da prvu nekretninu kupe bez plaćanja poreza na dodatu vrednost (PDV).

“Potrebno je izmeniti stopu PDV-a na kupovinu stanova u novogradnji, koja danas iznosi 20 odsto, i po toj stopi se plaća porez bez obzira da li je reč o kupovini prve, druge ili pete nekretnine”, rekao je Stanković.

Po njegovim rečima, PDV na kupovinu druge nekretnine trebalo da iznosi 20 odsto, treće nekretnine 40 odsto, dok bi na petu nekretninu porez trebalo da bude 80 odsto, a na svaku sledeću 100 procenata.

“To znači da bi stan od 100.000 evra sa porezom koštao ukupno 200.000 evra, ako je reč o petoj nekretnini istog vlasnika”, rekao je Stanković.

Stanković je dodao da bi oni koji imaju višak novca zbog toga odustali od ideje da ulažu u kupovinu velikog broja stanova, jer im to ne bi bilo isplativo, a ta mera bi pomogla mladima da kupe prvi stan.

“U Srbiji postoji ogroman broj ljudi koji imaju više od 10 nekretnina, a neki imaju i više od 50 nekretnina. Njima se mora uvesti stepenasti porez, kako bi shvatili da moraju da se oslobode tih nekretnina”, ocenio je potpredsednik Narodne stranke.

Stanković je naveo da vlasnici nekretnina sada porez na imovinu plaćaju po istoj stopi, bez obzira koliko stanova imaju u vlasništvu, što, kako je ocenio, “nije fer”, jer bi svako ko ima više nekretnina trebalo da plaća veći porez. Dodao je da bi tada vlasnici više nekretnina počeli da ih prodaju i da bi se na tržištu za kratko vreme našlo 50.000 nekretnina, što bi izazvalo pad cena na „realnu vrednost“.

“Primer je Grčka, gde je uveden zakon o porezu na luksuz i cene nekretnina su pale za 30 odsto”, istakao je on.

Stanković je naveo da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz jula ove godine, cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Beogradu iznosila 4.702 evra, u Novom Sadu 3.180 evra, a u Nišu 2.281 i u Kragujevcu 2.170 evra.

“U Beogradu je prosečna plata 786 evra, što znači da zaposleni sa prosečnom platom mora da radi šest meseci za jedan kvadratni metar stana, a da celu platu odvoji za kupovinu nekretnine. To je apsolutno neodrživo stanje. U Novom Sadu je potrebno da radi 4,3 meseca za kvadratni metar, a u Nišu i Kragujevcu 3,6 meseci”, ocenio je on.

Poslanik Narodne stranke se zauzeo i za ukidanje poreza na prenos apsolutnih prava za kupovinu prve nekretnine, jer je “potrebno osloboditi mlade i tog troška”.

“Potrebno je ograničiti cene izdavanja nekretnina na 80 odsto od prosečne zarade u opštini u kojoj se nalazi nekretnina, jer cena tako ne bi zavisila od stranaca koji dolaze u Srbiju da žive”, rekao je Stanković.

On je pozvao političke stranke i nevladine organizacije da podrže predloge koje je izneo, jer bi njihovo usvajanje značajno snizilo cene nekretnina i olakšalo mladima da kupe svoj prvi stan.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x